‘Tachtig procent van de smaak is geur’

Ouderen, ook dementerenden, zijn uitstekend in staat om geuren in zich op te nemen. Daarom is het jammer dat in klassieke woonvormen de geurbeleving vaak ontbreekt. Dit zei Eric-Jan Wissink onlangs tijdens een workshop, die hij voor wijgastvrij.nl verzorgde. ,,Geuren brengen de mensen terug naar vroeger, ze maken mensen rustiger, waardoor ze minder gaan dwalen en gewoon aan tafel blijven zitten.’’

Tijdens de workshops kregen de aanwezigen de kans om het belang van geur voor de smaak vast te stellen. Ze proefden vanille vijf seconden met de neus dicht om deze daarna weer te openen. Het gevolg: eerst proef je niets, daarna met de neus weer open proef je alles. ,,Tachtig procent van de smaak is geur’’, aldus Wissink. Als je ouder wordt verlies je zomaar twintig tot dertig procent van je reuk en daarmee ook twintig tot dertig procent van je smaak. ,,Met behulp van smaaksturing accentueren we geuren zodat ouderen weer beter gaan proeven.’’

actueel
01-11-2017 12:11

Best bekeken

Sturen op bezettingsgraad optimaliseert gebouwgebruik

De kantorenmarkt zit in zwaar weer. Het aanbod van ruimte is velen malen groter dan de vraag. Tegelijkertijd veranderen de maatschappij en de manier van werken snel. Het nieuwe werken heeft met name door de mogelijkheden van ict een snelle vlucht genomen. Werken anywhere, any time, any device begint ...

Veilige kersversieringen onontbeerlijk

Nederland ontbeert duidelijke regelgeving met betrekking tot de brandveiligheid van versieringmaterialen zoals kerststukjes. Daarom werkt het centrum van normalisatie NEN aan een eenduidige richtlijn. Aan deze Nederlandse Technische Afspraak (NTA), met nummer 8007, werken landelijke organisaties mee ...