‘Tachtig procent van de smaak is geur’

Ouderen, ook dementerenden, zijn uitstekend in staat om geuren in zich op te nemen. Daarom is het jammer dat in klassieke woonvormen de geurbeleving vaak ontbreekt. Dit zei Eric-Jan Wissink onlangs tijdens een workshop, die hij voor wijgastvrij.nl verzorgde. ,,Geuren brengen de mensen terug naar vroeger, ze maken mensen rustiger, waardoor ze minder gaan dwalen en gewoon aan tafel blijven zitten.’’

Tijdens de workshops kregen de aanwezigen de kans om het belang van geur voor de smaak vast te stellen. Ze proefden vanille vijf seconden met de neus dicht om deze daarna weer te openen. Het gevolg: eerst proef je niets, daarna met de neus weer open proef je alles. ,,Tachtig procent van de smaak is geur’’, aldus Wissink. Als je ouder wordt verlies je zomaar twintig tot dertig procent van je reuk en daarmee ook twintig tot dertig procent van je smaak. ,,Met behulp van smaaksturing accentueren we geuren zodat ouderen weer beter gaan proeven.’’

01-11-2017 12:11

Best bekeken

Van flutmanagement naar fleetmanagement

We komen het nog veel tegen, wagenparkbeheerders die druk zijn met allerlei operationele taken. Met de poten in de modder noemen ze dat. Tankpassen beheren, dealeroffertes doorsturen naar de leasemaatschappij en groene kaarten aanvragen. Je kunt er erg druk mee zijn. En dan hebben we het nog niet ...

Het nieuwe werken: toen, nu en straks

Anno 2014 lijkt de hype van het nieuwe werken voorbij. Met een groeiende opvatting van het kantoor als plek voor ontmoeting, kennisdeling en samenwerking worden steeds meer vraagtekens gezet bij de thuiswerkplek. Het nieuwe werken maakt een verandering door, waarbij een nieuwe balans wordt gezocht ...