Praktische tips voor thuiswerken

Voor sommige mensen is het eenvoudiger om thuis te gaan werken dan voor anderen. Dat ligt voor een belangrijk deel aan wat je doet. Managers, ICT’ers en mensen met pedagogische beroepen vormen de top 3 van thuiswerkers. De keuze om thuis te werken hoeft overigens niet direct samen te hangen met kiezen voor ondernemerschap.

De meeste Nederlandse thuiswerkers (62 procent) werken normaal vanuit kantoor en slechts incidenteel thuis. Voor de andere 38 procent is thuiswerken de norm, wat nog niet noodzakelijkerwijs wil zeggen dat die mensen zelfstandige zijn. Het CBS noteerde in 2015 een verdrievoudiging van het aantal bedrijven waar thuisgewerkt wordt. En in 2016 werkte 36 procent van de totale Nederlandse beroepsbevolking op zijn minst incidenteel thuis. Op de website https://computertotaal.nl enkele tips voor thuiswerken:

  •   De effecten van thuiswerken op je productiviteit hangen af van je werkzaamheden. Bestaan deze uit repeterende acties, zoals cijfers nalopen of rapportages maken? Dan kun je minder afleiding als argument aanvoeren. Je kunt je werk sneller en beter doen als er geen collega’s naast je bureau staan met vragen. Werk je meer in teams en is overleg de hoofdmoot van de dag? Dan is focus een beter argument dan productiviteit.
  • Thuiswerken helpt je om een betere balans tussen werk en privé te vinden. Je werkgever krijgt daar kwalitatief beter werk voor terug. Krijg je de vraag of je thuis wel genoeg uren maakt, vraag dan eens naar de doelstelling van je werk. Ben je in dienst om op kantoor te verschijnen of om bepaalde taken uit te voeren?
  • Eigenlijk staat de term thuiskantoor haaks op de insteek van thuiswerken. Gezond verstand helpt daarom meer dan algemene richtlijnen om een goede werkplek te realiseren. Ga je een hele dag typen? Dan is een ergonomische werkplek met de juiste stoel, toetsenbord en scherm zeker aan te raden. Werk je thuis om creatieve ingevingen op te doen? Dan is de combinatie van bank en tablet wellicht uitstekend.
  • Het grootste nadeel van thuiswerk is dat je minder zichtbaar bent voor collega’s. Dat vraagt om onderling vertrouwen en goede communicatie. Stem niet alleen af met je leidinggevende, maar ga met je directe collega’s om de tafel en verdeel de taken. Thuiswerken wordt dan onderdeel van teamwerk.
  • Thuiswerken vraagt niet alleen wat van je werkgever, je moet zelf ook water bij de wijn kunnen doen. Dat betekent dat je flexibel met je thuiswerktijd om moet springen. Anders ontstaat het risico dat individuele thuiswerkdagen je organisatie minder flexibel maken.
  • Je hebt geen ICT-diploma nodig om een thuiskantoor te realiseren. De meeste technische middelen heb je of al in huis, of zijn eenvoudig aan te bieden. Daarbij speelt de cloud een belangrijke rol. Kostbare bedrijfssoftware die je nodig hebt, kun je via de browser ook vanuit huis gebruiken. Technische innovaties maken het voor steeds meer beroepen mogelijk om thuis aan de slag te gaan.
  • Voor veel werkgevers is thuiswerken noodzakelijk om personeel te werven. Opleidingen in Nederland stimuleren samenwerken in microgroepen, verdelen van verantwoordelijkheden en uitvoering van het werk op een tijd en plaats van eigen keuze.
  • Beloven dat je je niet laat afleiden door televisie, huishoudelijk werk, zonnige terrassen en ga zo maar door is eenvoudig. Aan het werk blijven met alle afleiding van thuis kan het lastig maken om je belofte te houden. Zet de mail uit en zet je telefoon uit, dan word je ook niet afgeleid. En als contact nodig is, plan dan contacturen in.”  
actueel
09-10-2017 09:10

Best bekeken

Verbouwing stadhuis Apeldoorn aanbesteed

Duurzaamheid  is een belangrijk vertrekpunt voor de renovatie van het stadhuis van Apeldoorn. Aannemer BAM zet in haar aanpak in op hergebruik van materialen en toepassing van biobased nieuwe materialen. Zo wordt ook gekeken welke gedemonteerde gebouwonderdelen in het nieuwe ontwerp opnieuw ...

NIET GEBRUIKEN!

Het hygiëneconcept van schoonmaakbedrijf T-force is genomineerd voor de Overijssel Innovation Award 2005. T-force is gespecialiseerd in het reinigen van ruimten waar hygiëne een kritische factor is. De onderscheiding is in het leven geroepen door de provincie Overijssel. Peter Verheij van ...