Oude verlichting apart inzamelen en recyclen

In 2016 is in Nederland 3887 ton aan lampen en verlichtingsarmaturen ingeleverd voor recycling. Dat is een stijging van 8 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Positief nieuws want dat betekent dat Nederlanders steeds beter de weg naar inzamelpunten voor e-waste (de verzamelnaam voor oude elektrische apparaten en energiezuinige verlichting) weten te vinden. Toch blijft Stichting LightRec erop hameren hoe belangrijk het is oude verlichting in te leveren voor duurzame recycling. Een grote rol is hier ook weggelegd voor het bedrijfsleven en dus ook facilitair managers.

Stichting LightRec is in Nederland verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van oude energiezuinige verlichting. Samen met inzamelorganisatie Wecycle werkt zij voortdurend aan de bewustwording van zowel consumenten als professionals. LightRec heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de uitbreiding van haar inzamelnetwerk. Zo is nu bijvoorbeeld in vrijwel elke supermarkt of doe-het-zelfzaak een Wecycle-inzamelbak te vinden om oude lampen verantwoord te kunnen recyclen.

Investeren in led

Wat ook voor een groot deel heeft bijgedragen aan de hogere inzamelcijfers is het feit dat bedrijven steeds meer investeren in ledverlichting, met als gevolg dat er meer oude lampen worden vervangen. Alle oude lampen en armaturen moeten dan wel op de juiste plekken worden ingeleverd voor recycling. Voor facilitair managers is hier de taak weggelegd om er op toe te zien dat inzameling en recycling op een duurzame manier gebeurt. Verlichting kan namelijk tot meer dan 90% worden gerecycled. Bovendien bevatten spaarlampen, tl-buizen en armaturen stoffen die niet in het milieu terecht moeten komen en daarom een aparte behandeling verdienen. De overstap naar ledverlichting zorgt er ook voor dat er naast veel oude lampen ook extra armaturen vrijkomen. Deze armaturen kunnen condensatoren bevatten (elektrisch componenten die lading opslaan) waar olie in zit, die giftige pcb’s bevat en moeten dus ook apart ingeleverd worden voor recycling.

Oud voor nieuw

In het algemeen geldt dat oude, kapotte lampen altijd gratis ingeleverd kunnen worden op de plek waar je nieuwe (led)lampen koopt (de zogeheten oud-voor-nieuw-regeling). Dit geldt voor zowel consumenten als professionals. Een oude lamp kan iedereen dus gemakkelijk inleveren bij een van de 3500 winkels met Wecycle-inleverbak. De dichtstbijzijnde inleverpunten zijn te vinden op de website van Wecycle.

Verder staan bij alle vestigingen van (technische) groothandels Rexel, Solar, Technische Unie, Oosterberg, Hornbach, Gunters en Meuser en Wildkamp Wecycle-inleverbakken waar bijvoorbeeld installateurs gratis oude verlichting kunnen inleveren. Tot zeven colli nemen ook gemeenten oude verlichting aan bij de milieustraat. Wecycle heeft tal van passende oplossingen om lampen op te slaan die gratis op locatie te gebruiken zijn. Neem gerust Contact met Wecycleop met Wecycle voor extra informatie.

Over Wecycle

Wecycle is de stichting zonder winstoogmerk die onder meer in opdracht van LightRec in Nederland de inzameling en recycling van e-waste regelt. Dankzij deze inspanningen krijgen de materialen uit afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen een nieuw leven. Hiervoor werken zij samen met 317 gemeenten, 8.500 winkels, 1.000 installatiebedrijven, 70 kringloopbedrijven, 170 kinderboerderijen, 2.000 scholen en heel veel consumenten. Behalve dat Wecycle er voor zorgt dat recycling gebeurt volgens de modernste technieken, grondstoffen hergebruikt worden en schadelijke stoffen niet in het milieu terecht komen, voorkomt Wecycle ook dat apparaten in de illegale export belanden.

Over Stichting LightRec

LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels meer dan 500 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Tezamen geven zij invulling aan de doelstelling van LightRec: het collectief bevorderen van milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur. De inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan Wecycle, dat actief samenwerking zoekt met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en gemeenten om gezamenlijk de inzamelingsresultaten verder te verhogen.

LightRec besteedt veel aandacht aan (brede) consumentenvoorlichting over de voordelen van het gebruik van energiezuinige verlichting en het belang van gescheiden inzameling. Dit doet zij door onder meer de communicatieactiviteiten van Wecycle te ondersteunen.

Afvalbeheer
15-06-2017 13:06

Bekijk alle artikelen in dit dossier

relevante artikelen

Efficiënt afvalbeheer door innovatieve sensoren

ONTDEK HET ‘SMART’ VAN ECOSMART   EcoSmart, voor een afvalvrije werkomgeving   Het concept EcoSmart van Renewi helpt bedrijven om afval te voorkomen. Dat doen we door op een slimme en innovatieve manier verschillende soorten afval direct bij de bron te sorteren, waardoor afval ...

Forbo levert jute voor eerste Zero Waste Lab

Forbo Flooring levert het jute voor het eerste Zero Waste Lab in de Dapperbuurt in Amsterdam. Van het jute zijn zakken gemaakt waarmee buurtbewoners hun gescheiden afval zoals textiel, papier en plastic kunnen inleveren voor waardemuntjes. De muntjes kunnen vervolgens besteed worden bij de ...