Hartaanval tijdens werkreis: baas schuldig vindt Franse rechter

Hartaanval tijdens werkreis: baas schuldig vindt Franse rechter

Door: REDACTIE FACILITAIR JOURNAAL

Een rechter in Parijs is tot een bizarre uitspraak gekomen in de zaak rondom een medewerker van het Franse spoorwegbouwbedrijf TSO. Van de rechtbank moet het bedrijf een fikse schadevergoeding betalen aan de nabestaanden van een werknemer die in 2013 tijdens een zakentrip aan een hartaanval overleed nadat de getrouwde man in zijn hotel seks had gehad met een vrouwelijke date.   

Volgens een Franse rechter werd de man het slachtoffer van een bedrijfsongeval en is zijn baas verantwoordelijk voor de financiële schade die zijn gezin na zijn dood heeft geleden. De opmerkelijke uitspraak van een rechter in Parijs is een uitbreiding van een al bestaande richtlijn in de Franse wetgeving die inhoudt dat familieleden van personen die tijdens hun werk overlijden recht hebben op een genereuze compensatie. 
De al langslepende zaak gaat over een ingenieur die in 2013 door zijn werkgever  werd uitgezonden naar een spoorwegproject in Meung-sur-Loire. Daar ontmoette hij een vrouw met wie hij later die avond seks had in het hotel. Korte tijd later werd de werknemer dood gevonden en forensisch onderzoek wees uit dat hij tijdens of na de daad een natuurlijke dood was gestorven. Voordat hij naar de klus ging, had de werknemer nooit last gehad van hartproblemen.  

Kort na zijn dood dienden zijn nabestaanden al een schadeclaim in bij de werkgever. Dit onder het motto: als hij thuis was gebleven, was er waarschijnlijk niets gebeurd. Maar het bedrijf TSO hield met grote stelligheid vol niet verantwoordelijk te zijn voor het overlijden van de man tijdens werktijd. De rechter meent dat het inderdaad een ‘accident du travail’ is en om die reden hebben de nabestaanden recht op een uitkering van de Franse staat en spoorwegbouwbedrijf TSO. Als gevolg daarvan ontvangen de weduwe en kinderen van Xavier tot zijn pensioengerechtigde leeftijd een maandelijkse uitkering tot 80 procent van zijn laatst verdiende salaris. Verder draait TSO ook nog op voor zijn pensioen. Juristen van TSO stelden dat het bedrijf echt niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de dood van de werknemer, ook al stierf de man tijdens een opdracht. Volgens de Franse rechter is en blijft een werkgever altijd verantwoordelijk voor een reizende werknemer, ongeacht wat het personeelslid tijdens of na werkuren doet. 


Meer informatie
DOSSIER