De muur met de geleidende verf, 'Wall++' genoemd, is bedacht door onderzoekers van Carnegie Mellon University en Disney Research. Het maken van het touchscreen op steen kost zo’n zestien euro per vierkante meter. De muur neemt ook activiteit van elektrische apparaten waar en kan in de toekomst mogelijk apparaten op afstand besturen. 

De onderzoekers testten verschillende commercieel beschikbare soorten verf voor hun onderzoek, waaronder zilver- en nikkelverf. De zilververf geleidt het beste, maar kost ruim 150 euro per vierkante meter. Om hun methode goedkoop te houden, kozen de wetenschappers voor de nikkel. De verf geleidt het beste als hij in een ruitenpatroon op de muur wordt aangebracht. De wetenschappers gebruikten afplaktape om dit patroon te schilderen. Vervolgens verbonden ze de elektroden met elkaar, en bedekten ze het geheel met witte latex muurverf, zodat de muur er weer normaal uitzag.

Als iemand de Wall++ aanraakt, verstoort dit de capaciteit van het geverfde elektronische circuit. Hierdoor werkt de muur als een touchscreen. Wanneer de elektroden zijn aangesloten op een computer, worden aanrakingen op de muur zichtbaar op het computerscherm. De muur detecteert ook elektromagnetische velden. Daardoor kan hij elektrische voorwerpen, zoals een föhn of een boormachine herkennen, die een specifiek elektromagnetisch veld afgeven.

De muur weet ook waar het voorwerp zich bevindt. Hierdoor kan hij personen en hun bewegingen volgen, zolang ze iets bij zich dragen met een elektromagnetisch veld om zich heen. In de toekomst heeft de Wall++ mogelijk allerlei toepassingen, zoals het besturen van apparaten of van lampen vanaf de muur. Of hij geeft een seintje als de wasmachine klaar is.

actueel
03-05-2018 15:05

Best bekeken

Goed tekeningbeheersysteem is van strategische waarde

Een goed doordacht en opgezet tekeningenbeheersysteem vormt een uiterst belangrijke transparante schakel in de communicatie met betrokken partijen. Het belang van een eenduidig, goed opgezet strategisch tekeningenbeheersysteem komt vooral tot uitdrukking bij belangrijke interne processen op gebieden ...

Innovatie

Itannex heeft bij Van Heeswijk Elektrotechniek in Schijndel de Autodesk Revit MEP software geïmplementeerd om technische installaties beter geïntegreerd te kunnen ontwerpen. Met deze 3D-software, gebaseerd op een ‘Building Information Model’ (BIM), is het installatiebedrijf in ...