De muur met de geleidende verf, 'Wall++' genoemd, is bedacht door onderzoekers van Carnegie Mellon University en Disney Research. Het maken van het touchscreen op steen kost zo’n zestien euro per vierkante meter. De muur neemt ook activiteit van elektrische apparaten waar en kan in de toekomst mogelijk apparaten op afstand besturen. 

De onderzoekers testten verschillende commercieel beschikbare soorten verf voor hun onderzoek, waaronder zilver- en nikkelverf. De zilververf geleidt het beste, maar kost ruim 150 euro per vierkante meter. Om hun methode goedkoop te houden, kozen de wetenschappers voor de nikkel. De verf geleidt het beste als hij in een ruitenpatroon op de muur wordt aangebracht. De wetenschappers gebruikten afplaktape om dit patroon te schilderen. Vervolgens verbonden ze de elektroden met elkaar, en bedekten ze het geheel met witte latex muurverf, zodat de muur er weer normaal uitzag.

Als iemand de Wall++ aanraakt, verstoort dit de capaciteit van het geverfde elektronische circuit. Hierdoor werkt de muur als een touchscreen. Wanneer de elektroden zijn aangesloten op een computer, worden aanrakingen op de muur zichtbaar op het computerscherm. De muur detecteert ook elektromagnetische velden. Daardoor kan hij elektrische voorwerpen, zoals een föhn of een boormachine herkennen, die een specifiek elektromagnetisch veld afgeven.

De muur weet ook waar het voorwerp zich bevindt. Hierdoor kan hij personen en hun bewegingen volgen, zolang ze iets bij zich dragen met een elektromagnetisch veld om zich heen. In de toekomst heeft de Wall++ mogelijk allerlei toepassingen, zoals het besturen van apparaten of van lampen vanaf de muur. Of hij geeft een seintje als de wasmachine klaar is.

actueel
03-05-2018 15:05

Best bekeken

Corino technisch consultant bij Newtel Essence

Arnold Corino (28) is in dienst getreden bij Newtel Essence in Vianen als technisch consultant. In deze functie assisteert hij de account manager en adviseert hij ook de klant bij technische vraagstukken over de aangeboden spraak- en data-oplossing. De uitdaging De functie van technisch ...

Huisvesting grote invloed op gebruikers

‘De eenzijdige aandacht op ‘werkplekken’ verschuift naar ‘plekken die werken’. De cruciale vraag daarbij is dan wel wat maakt dat de plekken werken voor de organisatie en haar mensen? Als je maatwerk wilt leveren, moet je namelijk eerst de maat nemen.’ Real ...