‘20-20-2’-vuistregel tegen ziekmakend beeldscherm

Met de ‘20-20-2’- vuistregel voor basis- en middelbare scholen hoopt de GGD de risico’s bij kinderen van overmatig beeldschermgebruik en internetten zoveel mogelijk tegen te gaan. „Jongeren van 10 tot 18 jaar kijken gemiddeld 5 tot 7 uur per dag op een smartphone, laptop, computer of tablet. De gevolgen van het vele gamen, facebooken en instagrammen laten zich steeds meer gelden”, stelt Edwin Mulder van de GGD Gelderland-Zuid.

De vuistregel houdt het volgende in: maximaal twintig minuten achter elkaar zitten turen op je laptop, tablet of smartphone. Daarna minstens twintig seconden een blik in de verte en dan weer maximaal twintig minuten digitaal aan de slag. Daarnaast minstens twee uur per dag naar buiten: om te spelen, te wandelen of anderszins te profteren van het gezonde buitenlícht en ook de gezonde buitenlúcht.

De GGD komt met het advies omdat steeds meer scholen hulp inroepen. Ze zien bij de leerlingen dat de toegenomen digitalisering tot gezondheidsklachten leidt. De kwalijke effecten van het toegenomen computergebruik bestaan uit overgewicht, oogaandoeningen, pijnklachten in nek, schouder en armen en een verstoord slaapritme. De GGD ziet de voordelen die je met digitaal onderwijs onmiskenbaar óók kunt behalen. „Wat ons betreft hoeft laptoponderwijs zeker niet gelijk helemaal in de ban gedaan te worden.” Mulder geeft als voorzichtig advies maximaal 2 uur digitaal onderwijs per dag. ,,Maar daar hoeven we ook niet te strak in te zijn. Met het steeds grotere aandeel van computeronderwijs van tegenwoordig kan het soms niet anders dan dat je meer tijd achter het toetsenbord doorbrengt. Maar doe dit dan in combinatie met onze adviezen: rust voor de ogen en voldoende buitenlicht.”

actueel
08-05-2019 11:05

Best bekeken

Johan Steenbakkers wint Gouden Koksmes

Johan Steenbakkers is de beste instellingskok van Nederland. De kok van het Catherina Ziekenhuis in Eindhoven won deze titel tijdens het Nationaal Kampioenschap voor Instellingskoks 2006 op de vakbeurs Horecava. De jury kreeg een voorgerecht van gerookte paling voorgeschoteld. Daarna volgde als ...

(Brand)veiligheid in de zorgsector

De focus op verhoging van kwaliteit en veiligheid in de zorg wordt steeds scherper. Het moet veiliger voor cliënt en zorgverlener.Ook wil de overheid dat het aantal incidenten drastisch daalt. Dat vereist voor veel organisaties een andere werkwijze, soms ook een andere cultuur. Een optimale ...