40-urige werkweek heeft geen nut meer

De standaard fulltime werkweek van 40 uur is op zijn retour. Meer dan de helft (55 procent) van de ondervraagden in het jaarlijkse benchmarkonderzoek van HR-dienstverlener Visma - Raet noemt de 40-urige werkweek zelfs ‘niet meer van deze tijd’. Werken waar en wanneer de werknemer zelf wil, is de nieuwe norm.

Ook de werkgevers zijn het hiermee eens. Van deze groep zegt maar 30 procent dat ze de 40-urige werkweek nog wel relevant vinden. Een logische ontwikkeling volgens Joke van der Velpen van Visma - Raet: „Door de technologische vooruitgang van de afgelopen jaren kunnen we daar nu makkelijker vanaf stappen. We kunnen ons werk eigenlijk overal doen en hoeven daarvoor niet per se naar kantoor.”
Aan het onderzoek deden 1.165 medewerkers, 413 leidinggevenden, 614 HR-professionals,
78 bestuurders en 257 zzp’ers mee uit verschillende branches. Thuiswerken was vroeger uitzonderlijk, maar is tegenwoordig ingeburgerd. „Voor de werkgever is de noodzaak weg om iemand op de werkplek te houden. Als je taken maar op tijd af zijn. Ook andere prioriteiten op het gebied van werk en privéleven spelen een rol. Vroeger was het de man die werkte en de vrouw die thuis was. Nu zowel de man als de vrouw werken, zul je de werktaken en taken binnen het gezin moeten verdelen.”

actueel
16-04-2019 08:04

Best bekeken

Uitreiking trendrapportage

Beter inzicht in schoonmaakkostenGemeenten hebben een gedetailleerd inzicht in de schoonmaakkosten en zijn in staat deze kosten op een goede manier te sturen. Dat is een van de belangrijkste uitkomsten van de jaarlijkse trendrapportage facilitaire kengetallen gemeente, die de adviesgroep ...

Verstedelijking moet duurzamer

Duurzame ontwikkeling moet het centrale uitgangspunt worden bij de verdere planning van Nederlandse regio's. Dit stelt de VROM-raad in zijn advies 'Duurzame verstedelijking' dat de raad heeft aangeboden aan de demissionaire ministers Huizinga-Heringa (VROM) en Van Middelkoop (WWI). Terwijl duurzame ...