8% meer groene stroom in Nederland

De productie van stroom uit hernieuwbare bronnen is vorig jaar met 8 pro-cent gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2018 werd 18 miljard kilowattuur groene stroom geproduceerd, tegen 16,7 miljard kilowattuur in 2017.

Het aandeel van groene stroom in het totale elektriciteitsverbruik steeg van 14 procent naar 15 procent. Dit is iets anders dan het aandeel hernieuwbaar energie in het energieverbruik, waar bijvoorbeeld ook het warmteverbruik in zit. Dit percenta-ge stond eind 2017 op 6,6 procent.

Vooral de productie van zonnestroom nam vorig jaar flink toe. 18 procent van
alle opgewekte groene stroom kwam uit zonnepanelen. Een jaar eerder was dit aandeel nog 13 procent. Deze productiestijging van 40 procent was te danken aan het enorme aantal zonnepanelen dat vooral in zonneparken en op grote daken van kantoorpanden werd geplaatst. Het totale vermogen van alle zonnepanelen in Nederland samen steeg met 1.400 megawatt naar 4.300 megawatt. Windmolens hadden vorig jaar een aandeel van 55 procent. De productie van stroom uit wind-energie steeg met een magere 3 procent. Op land steeg de capaciteit met maar 90 megawatt naar 3.300 megawatt, terwijl de capaciteit van windmolens op zee gelijk bleef. De komende jaren worden er naar verwachting vooral op zee veel windmolens bijgeplaatst.

actueel
13-03-2019 12:03

Best bekeken

Vitality Check meet betrokkenheid

Willem van Rhenen, bedrijfsarts bij ArboNed heeft in samenwerking met de universiteit Utrecht een instrument, de ‘Vitality Check’ ontwikkeld waarmee de bevlogenheid of gespannenheid van medewerkers in kaart kan worden gebracht. Ook kunnen aan de hand van dit instrument de oorzaken ...

Document Dialog en ReadSoft vormen krachtig team

Partnership optimaliseert ePostkamer en eFacturatieBunnik, 11 maart 2010 – Document Dialog, leverancier van totaaloplossingen voor documentintensieve organisaties, vormt met ReadSoft een krachtig partnership wat betreft de ontvangst en verwerking van binnenkomende documenten. In ...