APK voor zonnepanelen

Er moet een wettelijke APK-keuring voor zonnepaneelinstallaties om de brandveiligheid van dat soort systemen beter te garanderen. Daarvoor pleiten brand- en elektrotechnische experts nu blijkt dat het aantal zonnepaneelbranden in 2018 sterk is toegenomen. Dit jaar waren er 21 branden met zonnepanelen, waarvan 12 woningbranden. 

Zonnepanelen worden steeds populairder. Maar niet elk zonnepaneel wordt even kundig geplaatst en ook slijtage ligt op de loer. De sector wil dat een eigenaar wordt verplicht om een erkend bedrijf eens in de één of twee jaar de panelen en aansluitingen na laat kijken. Hiermee kan gecontroleerd worden of deze nog steeds conform de specificaties in orde zijn.
„Installateurs zijn verplicht om vakwerk af te leveren conform de elektrotechnische regels voor bouw, maar de overheid houdt daar geen toezicht op", zegt Pouw Jongbloed van het Nederlands Normalisatie Instituut NEN. Die instantie schrijft voor waar elektrotechnische installaties in gebouwen wettelijk aan moeten voldoen.
Daarom is hij voorstander van een APK-keuring, zodat de eigenaar zelf verplicht wordt om zijn zonnepaneelinstallatie bij oplevering en daarna periodiek op veiligheid te laat controleren. „Maar naast het instellen van een APK-keuring voor de gebruiker moet vooral  de installatiebranche zich achter hun oren krabben over het werk dat ze afleveren", zegt Nils Rosmuller van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV). „Het is hoog tijd dat de branche voldoet aan alle kwaliteitseisen die worden gesteld aan het installeren van zonnepanelen."

actueel
31-10-2018 14:10

Best bekeken

Kiezen tussen Lean en Agile niet nodig

Er zijn significante verschillen tussen Lean en Agile. Voor organisaties die hun slagkracht en wendbaarheid willen vergroten, klantgerichter willen werken en meer efficiëntie nastreven is de keuze daarom lastig. Wanneer kies je voor Lean en wanneer is Agile een betere methodiek? Volgens Martijn ...

Klanten De Lage Landen tevreden

De Lage Landen Translease heeft dit jaar de meest tevreden klanten. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Fleetmanagement van het onderzoeksbureau Heliview. Bij dit onderzoek is aan circa 6000 wagenparkbeheerders hun mening gevraagd over dertig aspecten met betrekking tot dienstverlening, ...