Aandachtspunten voor succesverhaal

Hoe ga je als onderneming om met de veranderende technologische omgeving? Denk aan 5G-internet, spraaktechnologie en Smart Cities. Hoe speel je in op trends en waar let je maar beter voor op? Kortom: hoe transformeer je die technologische ontwikkelingen in een succesverhaal voor jouw onderneming? Online marketeer Sander Wijdemans geeft enkele aandachtspunten.  

Erken de kansen

Om diezelfde technologische ontwikkelingen maximaal in te zetten, is het in de eerste plaats belangrijk om het potentieel ervan te erkennen. Als manager is het dan ook belangrijk om een ruim technisch inzicht te hebben in die digitale kentering. Het erkennen van kansen impliceert het vrijmaken van tijd en budget om ze te ontdekken. Het jaarlijks vooropstellen van een innovatiebudget is een eerste stap in de goede richting.

  Durf te veranderen

Nog steeds laten managers zich beperken door hun visie op het ‘klassieke werken’. Het erkennen van de kansen gelijk aan het erkennen van de veranderende omgeving. Artificial intelligence hoeft bijvoorbeeld lang niet alleen te gaan om het ontwikkelen van slimme robots. Zelflerende technologie kan eveneens ingezet worden voor het automatisch verwerken en catalogeren van patiëntendossiers of voor een slimmere data-analyse. 5G-internet staat medewerkers toe om overal te werken en spraaktechnologie verandert de invulling van functies.  

Maak keuzes

Lang niet iedere technologische ontwikkeling is een meerwaarde voor de onderneming. Het is dan ook belangrijk om beslissingen te nemen in functie van het vrijgemaakte budget. Misschien loont het dan ook de moeite om te denken in voordelen en de kosten-batenanalyse enkel op lange termijn te maken, zonder automatisch te vervallen in doemscenario’s. Nu de technologie steeds verder reikt en een impact heeft op alle facetten in de maatschappij, kan dergelijke laksheid drastische gevolgen hebben voor de ondernemingscijfers. Toch kun je nooit alle ontwikkelingen in de onderneming integreren.  

Houd ook rekening met de gevaren

Technologische ontwikkelingen impliceren automatisch ook nieuwe gevaren. Die gaan dan ook veel verder dan louter de boot missen. In de Benelux maakt ongeveer 33 procent van de CEO’s zich zorgen over de nieuwe risico’s met betrekking tot processen en systemen. Vooral de technologische disruptie en de cyberveiligheid worden gevreesd. Ook budgettaire bekommernissen ontspringen de dans niet. Toch kunnen heel wat maatregelen getroffen worden. Beroep doen op externe expertise is daarom misschien wel de belangrijkste tip., op weg naar het omarmen van de nieuwste technologische ontwikkelingen.

actueel
07-06-2018 15:06

Best bekeken

Hoe luncht Nederlandse werknemer

Nederlanders zijn onder te verdelen in bewuste eters, mobiele consumenten, lekkerbekken, traditionele lunchers en grote genieters. Dit blijkt uit de antwoorden van de veertigduizend personen, die online meededen aan een enquête van Cateraar Albron. Via de website ...

Het nieuwe maatwerken

Een beetje een rare. Soms een lastpost, maar ook gids en vakman. Dat typeert huisvestingsadviseur en interieurarchitect Erick Wuestman. Hij voelt dat bedrijven hem in eerste instantie soms lastig vinden als ze hem hebben ingehuurd voor advies over hun huisvestingsvraagstuk. Probleem is dat de meeste ...