Aantal zakelijke drones verdriedubbeld

Er zijn steeds meer zakelijke drones in het Nederlandse luchtruim te vinden. Het aantal geregistreerde bedrijfsdrones is dit jaar bijna verdrievoudigd ten opzichte van 2017. Bijna duizend bedrijven vliegen inmiddels met drones.

Uit cijfers blijkt dat er op dit moment ruim 2100 onbemande toestellen als zakelijk staan geregistreerd in het zogenaamde luchtvaartregister. Twee jaar geleden waren dit er nog 755. Het overgrote deel - 90 procent - van deze drones wegen minder dan 4 kilo. Met zakelijke drones worden de toestellen bedoeld die met bedrijfsmatig of economisch oogmerk worden gevlogen. Die op afstand bestuurbare vliegtuigjes moeten worden geregistreerd bij de Inspectie Leefomgeving en Transport van de overheid.

Drone-fabrikant DJI doet goede zaken in Nederland. Ruim 85 procent van het aantal professioneel gebruikte drones zijn van DJI. Bijna duizend bedrijven of instellingen in Nederland vliegen met drones, zo schrijft dronewatch.nl. Zo maakt onder andere de brandweer gebruik van de onbemande toestellen om branden in kaart te brengen of drenkelingen op te sporen. De brandweer heeft een landelijke ontheffing om wél bijvoorbeeld boven mensenmassa’s of boven bebouwing te vliegen. Ook door sommige boeren worden drones ingezet om onder meer gevolgen van droogte op het land in kaart te brengen. Aan vliegen met een drone in Nederland zijn veel regels verbonden. Zo mag je niet vliegen tussen bebouwing en niet boven grote mensenmassa’s of openbare wegen. Beroepsmatige vliegers moeten bovendien in het bezit zijn van allerlei vergunningen en certificaten.

actueel
04-06-2019 08:06

Best bekeken

Klimaatbeheersing: varkens belangrijker dan schoolkinderen

Chapeau: Binnenmilieu dramatisch, geen geld voor verbetering Het binnenklimaat in scholen deugt voor geen meter, maar geld voor aanzienlijke verbetering is niet of nauwelijks beschikbaar. Bovendien legt de overheid de prioriteit liever bij varkensstallen en gevangenissen. Dat was de ...

5. Groen zorgt voor beter klimaat op werkplekken

Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat groen in kantoren een positieve invloed hebben op mensen. Daarom was de uitkomst van een onderzoek naar de positieve effecten van planten op een werkplek niet verrassend voor Rob Kosterman. De specialist in hydrocultuur verdient namelijk de kost met het ...