’Aantal zzp'ers gaat fors omhoog’

Omdat digitale werkplatformen de komende jaren belangrijker worden, kan het aantal zzp'ers in Nederland fors toenemen. Dat blijkt uit een analyse van het ING Economisch Bureau. Afhankelijk van de juridische ruimte die dergelijk platformen krijgen en de financiële prikkels kan die toename tussen de 200.000 en 1 miljoen zzp'ers liggen, stellen de economen van de bank.  

Zelfstandigen die via digitale platformen aan de slag gaan, is nu nog een redelijk beperkt fenomeen. Het gaat volgens ING om enkele tienduizenden en om specifiek werk zoals maaltijdbezorging en taxivervoer. Als de technologie voortschrijdt, kan dat echter snel veranderen. De Telegraaf meldt dat bijvoorbeeld Uber zich ook op de klusmarkt gaat richten en dat Temper, dat tijdelijk personeel aanbiedt in de horeca, uitbreidt naar de retailsector.
Werkplatformen zijn wel vooral aantrekkelijk voor mensen die nu via kortdurende of flexibele contracten werken, zoals bijvoorbeeld mensen die via een uitzendbureau of detacheerder aan de slag zijn. Bovendien is niet ieder beroep makkelijk via een platform te regelen. Voor repetitief werk en beroepen met bijvoorbeeld een hoog verloop, werkt dat het best. 

actueel
28-11-2018 14:11

Best bekeken

'Als je het hier niet vindt, bestaat het nog niet'

Chapeau: Internationale beurs ISSA/Interclean dit keer in Amsterdam Zo’n vijftien gele, witte en rode hoogwerkers trekken de aandacht op het plein voor de Amsterdam RAI. De hoogste is 101 meter, een wereldprimeur van Maes. De kleinste van Hinowa Nederland is 19 meter, ook een primeur in ...

Bundeling krachten voor warehouse-optimalisatie

’s Hertogenbosch, 14 september 2010Ctac NV en logistiek specialist Prologys richten een joint venture op die zich volledig richt op optimalisatie van processen in grootschalige magazijnen. Binnen de joint venture brengt Ctac uitgebreide algemene SAP-expertise en een omvangrijk klantenbestand ...