’Aantal zzp'ers gaat fors omhoog’

Omdat digitale werkplatformen de komende jaren belangrijker worden, kan het aantal zzp'ers in Nederland fors toenemen. Dat blijkt uit een analyse van het ING Economisch Bureau. Afhankelijk van de juridische ruimte die dergelijk platformen krijgen en de financiële prikkels kan die toename tussen de 200.000 en 1 miljoen zzp'ers liggen, stellen de economen van de bank.  

Zelfstandigen die via digitale platformen aan de slag gaan, is nu nog een redelijk beperkt fenomeen. Het gaat volgens ING om enkele tienduizenden en om specifiek werk zoals maaltijdbezorging en taxivervoer. Als de technologie voortschrijdt, kan dat echter snel veranderen. De Telegraaf meldt dat bijvoorbeeld Uber zich ook op de klusmarkt gaat richten en dat Temper, dat tijdelijk personeel aanbiedt in de horeca, uitbreidt naar de retailsector.
Werkplatformen zijn wel vooral aantrekkelijk voor mensen die nu via kortdurende of flexibele contracten werken, zoals bijvoorbeeld mensen die via een uitzendbureau of detacheerder aan de slag zijn. Bovendien is niet ieder beroep makkelijk via een platform te regelen. Voor repetitief werk en beroepen met bijvoorbeeld een hoog verloop, werkt dat het best. 

actueel
28-11-2018 14:11

Best bekeken

Goed tekeningbeheersysteem is van strategische waarde

Een goed doordacht en opgezet tekeningenbeheersysteem vormt een uiterst belangrijke transparante schakel in de communicatie met betrokken partijen. Het belang van een eenduidig, goed opgezet strategisch tekeningenbeheersysteem komt vooral tot uitdrukking bij belangrijke interne processen op gebieden ...

Europese norm maakt werk makkelijker

Er komen naar verwachting in eind 2006 twee Europese normen voor Facility Management. EN 15221 Facilty Management-Terms and Definitions is de basis voor een 'taal' om in Europa over Facility Management te communiceren. EN 15222, een leidraad voor het voorbereiden en afsluiten van Facility Management ...