Bedrijven beperken telefoongebruik zakelijke bestuurders

Ruim een op de vier bedrijven (28 procent) stimuleert werknemers met een leaseauto om alleen handsfree te bellen of de telefoon tijdens het rijden helemaal niet te gebruiken. Dat doen ze bijvoorbeeld door een carkit te laten inbouwen of voorlichting te geven over de gevaren van bellen tijdens het rijden.  

Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) deden onderzoek onder duizend leaserijders.  Ruim de helft van de werknemers (52 procent) heeft een instructie gekregen voor het gebruik van de smartphone tijdens het rijden van zakelijke kilometers. Om te voorkomen dat mensen de smartphone überhaupt gebruiken achter het stuur, laten sommige bedrijven een app, zoals mono, installeren die het mobiele telefoonverkeer in de auto onmogelijk maakt. 
Er is toch nog een lange weg te gaan, vinden VVN en VNA. De organisaties denken dat met name de mentaliteit binnen bedrijven ertoe leidt dat chauffeurs het normaal vinden om tijdens het rijden te reageren op hun smartphone. Een derde van de chauffeurs vindt het lastig om de smartphone tijdens de rit te negeren, schrijven de onderzoekers. Verder blijkt dat het binnen 35 procent van de bedrijven normaal is dat je binnen een half uur een reactie geeft op een bericht van een collega. „Werkgevers vinden het in ruim 10 procent van de gevallen een normale zaak dat werknemers berichten lezen en terugschrijven tijdens het rijden", zegt VVN-directeur Alphons Knuppel. „Daar is nog een wereld te winnen. De simpelste oplossing is natuurlijk om de smartphone tijdens verkeersdeelname gewoon uit te schakelen of in je tas achter in de auto te leggen."

actueel
19-12-2018 16:12

Best bekeken

Uitreiking trendrapportage

Beter inzicht in schoonmaakkostenGemeenten hebben een gedetailleerd inzicht in de schoonmaakkosten en zijn in staat deze kosten op een goede manier te sturen. Dat is een van de belangrijkste uitkomsten van de jaarlijkse trendrapportage facilitaire kengetallen gemeente, die de adviesgroep ...

Verstedelijking moet duurzamer

Duurzame ontwikkeling moet het centrale uitgangspunt worden bij de verdere planning van Nederlandse regio's. Dit stelt de VROM-raad in zijn advies 'Duurzame verstedelijking' dat de raad heeft aangeboden aan de demissionaire ministers Huizinga-Heringa (VROM) en Van Middelkoop (WWI). Terwijl duurzame ...