Bermgras nieuwe grondstof?

De regio Zuidwest-Drenthe onderzoekt de mogelijkheden om bermgras te gebruiken als grondstof voor diverse toepassingen. Hierin werkt de regio samen met diverse onderwijsinstellingen en partners in het bedrijfsleven. De Provincie Drenthe ondersteunt de initiatieven met een subsidie van iets meer dan € 70.000.  

Gemaaid bermgras wordt tot op heden niet hergebruikt. Het wordt over het algemeen gecomposteerd of vergist, waarmee de afvalstof laag op de duurzaamheidsladder staat. Het onderzoek moet duidelijk maken wat de mogelijkheden zijn om de vezels van het bermgras te hergebruiken als grondstof voor bijvoorbeeld grondverbeteraars, karton of plaatmateriaal. Om vanuit bermgras een bruikbare vezel te realiseren is volgens de een machine noodzakelijk die het vocht uit het bermgras verwijdert.
De Drentse onderneming Vepa is al ver met de proeven die moeten leiden tot volwaardig meubilair op basis van deze nieuwe grondstof. Inge Wiekema van Vepa: „Momenteel loopt in Italië een onderzoek voor ons of er een machine gebouwd kan worden voor de productie van meubelplaten uit bermgras. Die machine moet het versneden gras heel dicht op elkaar persen. e gebruiken daarbij geen lijm maar natuurlijke mineralen als bindmiddel zodat het voor honderd procent een bio-product is. In een oven worden de platen afgebakken.” 

actueel
02-10-2018 15:10

Best bekeken

Klanten De Lage Landen tevreden

De Lage Landen Translease heeft dit jaar de meest tevreden klanten. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Fleetmanagement van het onderzoeksbureau Heliview. Bij dit onderzoek is aan circa 6000 wagenparkbeheerders hun mening gevraagd over dertig aspecten met betrekking tot dienstverlening, ...

Chatbots voldoen nog lang niet aan klantverwachtingen

Snelle, simpele vragen zijn voor de meeste chatbots geen punt, maar heel veel meer moet je er niet van verwachten anno nu. Volgens onderzoek van Pegasystems onder 3.500 consumenten in de Verenigde Staten, Canada, Europa en Australië, scoort ‘gebrek aan intelligentie’ hoog op de ...