Bring Your Own Device een goed idee?

Medewerkers hebben steeds vaker de wens om flexibel te werken. Een positieve ontwikkeling, want uit onderzoek blijkt dat werknemers productiever en gelukkiger zijn als ze de mogelijkheid hebben om hun werk locatie- en tijdonafhankelijk te doen. Voorwaarde is wel dat ze beschikken over geschikte apparatuur, zoals een laptop, tablet of smartphone. Flexibel werken kan daarmee een flinke kostenpost met zich meebrengen.

In plaats van nieuwe devices aanschaffen, kun je als werkgever ook gebruik maken van de reeds beschikbare capaciteit. Vrijwel elke werknemer bezit immers een smartphone en in de helft van de huishoudens is tenminste één laptop of tablet aanwezig. Met instemming van de eigenaar en wat aanpassingen kan zo’n privé-apparaat ook voor zakelijke doeleinden gebruikt worden.

Een voordeel van het gebruik van eigen apparatuur is dat de medewerker ermee bekend is en bijvoorbeeld alle ins en outs van het besturingssysteem kent. Hierdoor zijn er in principe geen aanloopproblemen, waarbij bedrijfsprocessen vastlopen of werknemers tijdelijk langzamer werken, omdat ze nog niet goed met hun mobiele device overweg kunnen.

Kostenbesparing en gebruiksgemak zijn dus de voordelen. Aanvankelijk was er dan ook veel enthousiasme over deze voordelen van Bring Your Own Device (BYOD). Het Nederlandse bedrijfsleven blijft echter kritisch, vooral vanwege de vele potentiële problemen. Zo gruwen IT-afdelingen van het idee van allerlei verschillende soorten devices op kantoor, die stuk voor stuk moeten worden beheerd. Voor elk type mobiel device dat toegang tot het bedrijfsnetwerk krijgt, moeten bijvoorbeeld aparte voorzieningen worden getroffen.

Bovendien kan elk privé-apparaat dat zakelijk wordt gebruikt een beveiligingsrisico opleveren. Want hoe controleer je of al die apparaten wel zijn voorzien van adequate beveiligingsmaatregelen als up-to-date (antivirus) software, een sterk wachtwoord en een firewall? Worden patches wel tijdig doorgevoerd? En wie is aansprakelijk in het geval van diefstal, een virus of datalek? Goed om rekening mee te houden, is dat in veel gevallen van schade door BYOD de aansprakelijkheid bij de werkgever ligt, behalve als er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid van de medewerker.

Met het bovenstaande in het achterhoofd zijn veel bedrijven huiverig om een BYOD-strategie te omarmen. Daarom wordt er gekeken naar alternatieven, zoals Choose Your Own Device (CYOD). De werkgever maakt daarbij een beperkte selectie uit het totaal aantal beschikbare mobiele devices, en laat de werknemers zelf hieruit kiezen. Vervolgens schaft de werkgever de gekozen devices aan. Omdat er minder verschillende apparaten worden gebruikt, is het device-management eenvoudiger en neemt de werkdruk voor de IT-afdeling af.

actueel
04-06-2018 12:06

Best bekeken

Klanten De Lage Landen tevreden

De Lage Landen Translease heeft dit jaar de meest tevreden klanten. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Fleetmanagement van het onderzoeksbureau Heliview. Bij dit onderzoek is aan circa 6000 wagenparkbeheerders hun mening gevraagd over dertig aspecten met betrekking tot dienstverlening, ...

Chatbots voldoen nog lang niet aan klantverwachtingen

Snelle, simpele vragen zijn voor de meeste chatbots geen punt, maar heel veel meer moet je er niet van verwachten anno nu. Volgens onderzoek van Pegasystems onder 3.500 consumenten in de Verenigde Staten, Canada, Europa en Australië, scoort ‘gebrek aan intelligentie’ hoog op de ...