CO2-uitstoot catering integraal in kaart gebracht

ISS Facility Services gaat in samenwerking met marktontwikkelingsbureau Foodstep voortaan de CO2-uitstoot meten van de producten die worden verkocht op de ruim 100 cateringlocaties. ISS is de eerste cateraar die de CO2-uitstoot van Food & Beverage integraal in kaart gaat brengen.

Voor het uitvoeren van de metingen is ISS een driejarige samenwerking aangegaan met Foodstep. Het meten gebeurt structureel op de huidige en toekomstige locaties van de cateraar. Bovendien meet ISS hoe gezond en duurzaam de verkochte producten zijn. Deze cijfers helpen om de CO2-uitstoot te verminderen en het assortiment gezonder en duurzamer te maken.

Foodstep heeft onlangs een nulmeting uitgevoerd die als uitgangspunt dient voor de gezondheids- en duurzaamheidsdoelstellingen die ISS zichzelf heeft opgelegd. ISS wil per 1 januari 2021 een CO2-reductie van 50% realiseren en een suiker- en vetreductie van 25%. Ook wil de facilitair dienstverlener dan een assortiment aanbieden dat voor de helft plantaardig is, meldt Foodclicks. Om de CO2-uitstoot, gezondheid en duurzaamheid van het assortiment te bepalen maakt Foodstep via de Monitor Gezonder Eten & Drinken gebruik van de inkoopdata van de cateringlocaties. De CO2-uitstoot wordt per producttype, bijvoorbeeld ‘chips’ of ‘rundergehakt’, berekend aan de hand van beschikbare CO2 emissiedata uit verschillende databases. De mate van gezondheid van het assortiment wordt bepaald aan de hand van de meest recente richtlijnen van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum en de verhouding tussen gezonde en ongezonde producten in het assortiment en de voedingswaarden, zoals eiwitten, suiker, vet en zout.

actueel
08-05-2019 11:05

Best bekeken

Johan Steenbakkers wint Gouden Koksmes

Johan Steenbakkers is de beste instellingskok van Nederland. De kok van het Catherina Ziekenhuis in Eindhoven won deze titel tijdens het Nationaal Kampioenschap voor Instellingskoks 2006 op de vakbeurs Horecava. De jury kreeg een voorgerecht van gerookte paling voorgeschoteld. Daarna volgde als ...

(Brand)veiligheid in de zorgsector

De focus op verhoging van kwaliteit en veiligheid in de zorg wordt steeds scherper. Het moet veiliger voor cliënt en zorgverlener.Ook wil de overheid dat het aantal incidenten drastisch daalt. Dat vereist voor veel organisaties een andere werkwijze, soms ook een andere cultuur. Een optimale ...