‘Duidelijke kloof tussen werknemerprestaties en –sentiment’

De zakelijke en persoonlijke voordelen van digitale werkplekken worden beschreven in een nieuw, internationaal onderzoek. Bedrijven die op technologiegebied minder vooroplopen, lopen het risico achter te raken op de concurrentie en zijn minder goed in staat om toptalent aan te trekken. Het onderzoek stelt bovendien dat bedrijven alert moeten zijn nu digitaal onderlegde werknemers grotere risico’s nemen als het gaat om data- en informatiebeveiliging.  

‘The Right Technologies Unlock the Potential of the Digital Workplace’ toont een duidelijke kloof tussen werknemerprestaties en -sentiment bij digitale bedrijven en organisaties die minder gebruikmaken van technologie. Een aantal hoofdthema’s:

 -   Digitale tools hebben naast productiviteit ook persoonlijke voordelen: werknemers op een volledig digitale werkplek, die werken met de nieuwste technologieën – zijn 51 procent meer geneigd om tevreden te zijn op hun werk. Ook staat 43 procent positiever tegenover zijn ’work-life balance’ dan werknemers die minder toegang hebben tot technologie.

-      Digitaal werken ondersteunt professionele groei: 65 procent van de werknemers meldt dat hij of zij door technologiegebruik professionele ontwikkeling en groei heeft ervaren. Ruim zeventig procent ziet meer mogelijkheden tot het aanleren van nieuwe vaardigheden dankzij de digitale werkplek.

-      Productiviteitswinst door technologie: 73 procent van de werknemers geeft aan dat zijn of haar productiviteit toeneemt en zeventig procent ervaart verbeterde samenwerking dankzij technologie.

-      Vooruitgang in technologie en automatisering verbetert de werkervaring: terwijl automatisering soms wordt gezien als bedreiging voor de werkgelegenheid, blijkt uit het onderzoek dat er juist veel enthousiasme voor bestaat. Iets meer dan zeventig procent geeft aan dat hij of zij in de toekomst een volledig geautomatiseerde werkplek zou omarmen. Zo kunnen organisaties slimmere, effectievere werkomgevingen creëren.

Uit het onderzoek blijkt ook dat werknemers enthousiast zijn over nieuwe technologieën en hopen dat hun werkgevers die blijven stimuleren. Bijna alle respondenten (93 procent) denken dat hun werkplek zou verbeteren door intensiever gebruik van technologie, terwijl 64 procent denkt dat zijn of haar bedrijf achteropraakt op de concurrentie als nieuwe technologieën niet worden toegepast. Hetzelfde percentage (64 procent) gelooft dat traditionele kantoren in de toekomst achterhaald zijn vanwege de voordelen van technologie. Er is een nieuw paradigma ontstaan, waarin smart building-technologieën kruisen met de digitale werkplek, om zo de Smart Digital Workplace te creëren. Dit is waar mensgericht ontwerp, het Internet of Things (IoT) en gebouwautomatisering samenkomen. De Smart Digital Workplace past zich aan de gebruiker aan, bijvoorbeeld met slimme verlichting. Gebouwen worden groener door het energieverbruik te verlagen op basis van werknemerspatronen. Dit alles bevordert niet alleen de werknemersproductiviteit, maar verhoogt ook de efficiëntie terwijl mensen centraal worden gesteld.

actueel
07-06-2018 15:06

Best bekeken

Klanten De Lage Landen tevreden

De Lage Landen Translease heeft dit jaar de meest tevreden klanten. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Fleetmanagement van het onderzoeksbureau Heliview. Bij dit onderzoek is aan circa 6000 wagenparkbeheerders hun mening gevraagd over dertig aspecten met betrekking tot dienstverlening, ...

Chatbots voldoen nog lang niet aan klantverwachtingen

Snelle, simpele vragen zijn voor de meeste chatbots geen punt, maar heel veel meer moet je er niet van verwachten anno nu. Volgens onderzoek van Pegasystems onder 3.500 consumenten in de Verenigde Staten, Canada, Europa en Australië, scoort ‘gebrek aan intelligentie’ hoog op de ...