EU wil verbod op wegwerpplastic

Het dagelijks bestuur van de Europese Commissie heeft de tien plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik die het meest op het strand worden gevonden in het vizier. Die zijn goed voor zeventig procent van het zwerfvuil in zee. Doel is een halvering in 2030. Vicevoorzitter Frans Timmermans heeft voorstellen gepresenteerd die de ophoping van plastic afval in de oceanen moet tegengaan.

Wattenstaafjes, rietjes, wegwerpbestek en -borden, ballonnenstokjes, roerstaafjes en andere plastic wegwerpvoorwerpen, waarvoor duurzame en betaalbare alternatieven zijn, moeten worden verboden als het aan de EU ligt. Daarnaast moet het gebruik van plastic drinkbekers, voedselbakjes, chipszakjes, snoepwikkels, ballonnen en maaltijdverpakkingen worden teruggedrongen, door fabrikanten mee te laten betalen aan het opruimen ervan.

Ook van sigarettenproducenten wordt een bijdrage gevraagd. De industrie wordt gestimuleerd minder vervuilende alternatieven te ontwikkelen. Ook komen er bewustwordingscampagnes. Negen op de tien plastic flessen zouden in 2025 gescheiden moeten worden ingezameld, bijvoorbeeld via statiegeldregelingen. Doppen en deksels mogen niet langer los van de flessen komen, aldus de commissie. Verder moeten fabrikanten op maandverband, vochtige doekjes en ballonnen gaan vermelden dat er plastic in zit, en dat ervoor moet worden gezorgd dat die producten niet zomaar in het milieu terechtkomen.

Regels voor schepen op zee moeten ervoor zorgen dat ze afval in havens afgeven en oude visnetten terugbrengen.

Brussel stelde in januari al als doel dat alle plastic verpakkingen in de EU in 2030 recyclebaar of herbruikbaar moeten zijn en overweegt nog of er een EU-belasting op plastic moet komen.

‘We moeten nu handelen’, aldus Timmermans. Hij roept de lidstaten en het Europees Parlement op de voorstellen binnen een jaar goed te keuren.

Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) geeft zijn volle steun. ,,Het is goed om te zien dat de Europese Commissie de taak oppakt die landelijke overheden laten liggen.”

actueel
30-05-2018 11:05

Best bekeken

Koffiecorner cruciale kantoorfaciliteit

Bij het ontwerp van een nieuw interieur speelt de koffiecorner een steeds belangrijkere rol. Dit constateert onder meer interieurspecialist Jaap den Braber. ‘In vergelijking met een aantal jaar geleden, zijn bedrijven bewuster bezig met de inrichting hiervan. Men wil klanten en medewerkers ...

Energiescan levert goedkopere maaltijden

 De kans is groot dat een deel van de patiënten in het UMC St. Radboud over enige tijd niet meer ’s middags maar ’s avonds de warme maaltijd krijgt voorgeschoteld. Uit onderzoek in het kader van de tweede Meerjarenafspraak (MJA2) is gebleken dat het ziekenhuis daarmee ...