Een dak dat de bui al ziet hangen

Als het dak aan vervanging toe is, kun je het net zo goed meteen groen doen. Amsterdam gaat daarom tienduizend vierkante meter aan daken op sociale huurwoningen in de stad vergroenen. En die daken worden zo slim dat ze reageren als ze een zware bui zien aankomen.  

Het project voor daken die wel een opknapbeurt kunnen gebruiken, kreeg een Europese subsidie van 4,8 miljoen euro. Niet alleen worden de daken groen, ze worden ook nog eens blauw en slim.  De begroeiing is goed voor waterberging (blauw) en voor biodiversiteit. En dan zijn er slimme sensoren. „Onder de groenlaag zit een krattensysteem. Als de sensoren een zware bui zien aankomen, worden de kratten geleegd in het riool of in de tuin, zodat de maximale capaciteit beschikbaar is om regenwater op te vangen”, zegt Jan Henk Tigelaar van Rooftop Revolution in Trouw. De organisatie zet zich in voor vergroening van Nederlandse daken. De kratten zijn tien centimeter hoog, per vierkante meter dak kan dus 100 liter water worden bewaard. Dat vocht kan vervolgens over langere tijd verdampen, waardoor het koeler blijft in de huizen en in de buurt. „We noemen het een dak dat de bui al ziet hangen.” 
De vier buurten waar de daken vergroend worden, lopen een relatief groot risico op wateroverlast en schade bij zware regenval, iets wat vaker voor zal komen door klimaatverandering. Rooftop Revolution heeft met behulp van crowdfunding al meer dan 14.000 vierkante meter dak vergroend en in de komende drie jaar moet er door de subsidie en bijdragen van onder meer corporaties zo'n 10.000 vierkante meter bij zijn gekomen. De Europese subsidie wordt niet alleen gebruikt voor de aanleg van de daken, maar ook om de slimme sensoren te verbeteren. Daarnaast doen de Hogeschool van Amsterdam en de Vrije Universiteit onderzoek naar de effecten van waterberging. Het zijn de eerste sociale huurwoningen die behalve groen ook slim worden.

actueel
03-12-2018 08:12

Best bekeken

Klanten De Lage Landen tevreden

De Lage Landen Translease heeft dit jaar de meest tevreden klanten. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Fleetmanagement van het onderzoeksbureau Heliview. Bij dit onderzoek is aan circa 6000 wagenparkbeheerders hun mening gevraagd over dertig aspecten met betrekking tot dienstverlening, ...

Chatbots voldoen nog lang niet aan klantverwachtingen

Snelle, simpele vragen zijn voor de meeste chatbots geen punt, maar heel veel meer moet je er niet van verwachten anno nu. Volgens onderzoek van Pegasystems onder 3.500 consumenten in de Verenigde Staten, Canada, Europa en Australië, scoort ‘gebrek aan intelligentie’ hoog op de ...