Een gezellig kantoor voor iedereen anders

Ook in Nederland weten we hoe we sfeer en gezelligheid in onze woonomgevingen en feestjes moeten toevoegen. We hebben het echter veel minder vaak over de ‘gezelligheid’ van onze werkplekken. Wie als eventplanner of cafémanager werkt ziet een gezellige werkplek wellicht als vanzelfsprekend. Maar voor degenen die dagelijks tussen de bureaus, klappers en verstofte kantoorplanten plaatsnemen, is het idee van een gezellige werkplek een stuk minder logisch. 

Een gezellig kantoor betekent echter een prettige werkplek, en daar worden werknemers gelukkig van. Daarnaast komt een fijn kantoor ook goed over op potentiële klanten. Het concept van ‘Hygge’ nam een paar jaar geleden de hele wereld over. De Deense filosofie van de goede sfeer en prettige omgevingen lijkt voor velen het ultieme geluksgevoel. Hoewel ‘Hygge’ vaak wordt genoemd als een onvertaalbaar woord, komt het Nederlandse concept van gezelligheid eigenlijk heel dicht in de buurt.

1. Maak goed gebruik van basisbenodigdheden

Om een gezellig kantoor te creëren, hoef je niet per se allerlei planten, kussens en prullaria aan te schaffen. Juist door goede keuzes te maken bij het kopen van voorzieningen die je toch al nodig hebt, kun je het verschil maken. Verlichting op kantoren is bijvoorbeeld vaak kil, en hetzelfde over de gehele werkvloer. Door met verschillende lichtbronnen te werken kun je al een hele andere sfeer creëren op kantoor. Ook meubels als dossierkasten zijn sowieso nodig, maar, afhankelijk van welke je kiest, kunnen ze een groot verschil maken in de uitstraling van je kantoor.

2. Sociale voorzieningen

Een goede sfeer zit hem niet alleen in het uiterlijk van je kantoor, maar ook in de opties om op een prettige manier met collega’s om te gaan. Is je koffiehoek bijvoorbeeld uitnodigend? Zijn er mogelijkheden voor informele vergaderingen in zithoeken? Wanneer werknemers de mogelijkheid hebben om op informele manier met elkaar in gesprek te gaan over werk én andere zaken, komt je kantoor meer open en gezellig over.

3. Een kleurenschema kiezen

Een werkplek heeft over het algemeen veel spullen nodig. Wanneer je klappers, notitieboeken, pennen, et cetera bestelt, is functionaliteit natuurlijk de grootste prioriteit. Zorg echter dat je daarnaast ook goed nadenkt over de kleuren van de artikelen die je aanschaft. Met een warm kleurenschema straalt je kantoor bijvoorbeeld comfort uit, wat meteen ten goede komt aan de sfeer.

4. Persoonlijke aankleding

Iets om over na te denken is de mate waarin werknemers zelf voor sfeer mogen zorgen op kantoor. Fotolijstjes en eigen planten maken een werkplek huiselijker, maar kunnen er ook voor zorgen dat bureaus rommelig en onoverzichtelijk overkomen. Het is gelukkig geen alles-of-niets-keuze. Het kan goed mogelijk zijn om regels op te stellen over de aankleding van bureaus, zodat  werknemers alsnog het gevoel krijgen dat ze zelf iets in te brengen hebben.

5. Huisdieren op kantoor

Deze tip is niet voor elk kantoor toepasbaar. Een huisdier kan echter wel voor een huiselijke sfeer zorgen. Voor verbinding onder werknemers en voor een gevoel van ‘lekker naar m’n werk’. Dit is echter alleen geschikt voor bedrijven die het huisdier ook echt een fijn leventje kunnen bieden en waar de werknemers er geen van allen bezwaar tegen hebben.

actueel
31-05-2018 13:05

Best bekeken

Klanten De Lage Landen tevreden

De Lage Landen Translease heeft dit jaar de meest tevreden klanten. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Fleetmanagement van het onderzoeksbureau Heliview. Bij dit onderzoek is aan circa 6000 wagenparkbeheerders hun mening gevraagd over dertig aspecten met betrekking tot dienstverlening, ...

Chatbots voldoen nog lang niet aan klantverwachtingen

Snelle, simpele vragen zijn voor de meeste chatbots geen punt, maar heel veel meer moet je er niet van verwachten anno nu. Volgens onderzoek van Pegasystems onder 3.500 consumenten in de Verenigde Staten, Canada, Europa en Australië, scoort ‘gebrek aan intelligentie’ hoog op de ...