Efficiency door duikers en surfers op kantoor

Bill Gates introduceerde jaren geleden bij Microsoft zijn fameuze denkweken. Hij sloot zich af, zonder invloed van internet of mensen en daar vloeiden uiteindelijk heel mooie applicaties uit. Time management-expert Tim Christiaens bedacht met het principe ‘Dive at Work’ een variant hierop, om werknemers een lesje efficiënt werken te leren.  

Je werknemers zitten nietsvermoedend hun werk te doen als er ineens een man in duikpak binnenkomt. Hij klapt zijn laptopje open, begint zijn werk te doen. Verbaasde blikken, vragen of elke vorm van afleiding deren hem niet. Daarna komt er een surfer binnen, vrolijk Hawaii-overhemd aan, surfplank in de hand. Hij is ontspannen en wel te porren voor een praatje. „We overvallen, in samenspraak met de werkgever, de werknemers. Ze weten niet wat hen overkomt als er ineens een duiker binnenkomt en geconcentreerd begint te werken”, vertelt Christiaens. „Voor hem staat een bordje met de tekst ‘Niet storen’. Hij negeert alle blikken, alle vragen. Dat doet hij tien minuten lang. Iedereen vraagt zich af: wat is er aan de hand? Enkele minuten later komt de surfer binnen die de vlotte jongen uithangt", vertelt hij aan De Ondernemer.   

Aan de ludieke actie zit een workshop vastgeplakt, waarin het personeel tips krijgt om efficiënter te werken, want daar ontbreekt het in deze tijd nog weleens aan, vindt Christiaens. „Hoe vaak ik het niet heb meegemaakt, tijdens mijn studie al, dat er hard werd gewerkt, oeverloos werd gediscussieerd, eindeloos informatie opgezocht, maar dat we niet geconcentreerd werkten. En toen kwam in 2001 het internet in zwang. Deze plotse stroom van informatie veranderde de manier van werken. Je hoefde niet meer naar de bibliotheek. Je hoefde niet meer te bellen of bronnen opzoeken in gespecialiseerde overheidsbibliotheken. We hadden het idee dat we ongelofelijk efficiënt werkten, maar het is nu 2019 en de kaarten liggen anders.”  

Daarom schreef hij het boek Dive at Work, als pleidooi om ons los te maken van het digitale landschap waar we allemaal zo aan verbonden zijn. Om opnieuw de baas te worden van onze eigen chat. „Je hebt geen keuze meer. Je lijkt overal meteen op te moeten reageren. Daar moeten we vanaf.” Daarom introduceerde de ondernemer het zogenaamde duiken en surfen. „Duiken staat voor de activiteiten die onze volle aandacht opeisen: het voorbereiden van een belangrijke beslissing, het opstellen van een offerte. Om dat goed te doen moeten we iets minder, maar slimmer gaan surfen. Surfen staat voor de activiteiten die minder aandacht vragen: het beantwoorden van e-mails, vergaderen. De randzaken die broodnodig zijn, maar vandaag de dag soms een volledige werkdag in beslag nemen.

Vergaderen
13-03-2019 16:03

Best bekeken

Vitality Check meet betrokkenheid

Willem van Rhenen, bedrijfsarts bij ArboNed heeft in samenwerking met de universiteit Utrecht een instrument, de ‘Vitality Check’ ontwikkeld waarmee de bevlogenheid of gespannenheid van medewerkers in kaart kan worden gebracht. Ook kunnen aan de hand van dit instrument de oorzaken ...

Document Dialog en ReadSoft vormen krachtig team

Partnership optimaliseert ePostkamer en eFacturatieBunnik, 11 maart 2010 – Document Dialog, leverancier van totaaloplossingen voor documentintensieve organisaties, vormt met ReadSoft een krachtig partnership wat betreft de ontvangst en verwerking van binnenkomende documenten. In ...