Elektrische auto levert stroom aan kantoorpand

Een innovatieve laadpaal, ofwel een Smart Grid Charger, die een elektrische auto in staat om niet alleen op de laden, maar ook te ontladen. Op deze manier kan de elektrische auto stroom leveren wanneer de vraag in het kantoorpand hoog is. De technologie wordt ook wel Vehicle-to-Building genoemd (V2B).

Engie heeft deze Europese primeur te pakken. het startte recentelijk een pilot waarin een elektrische auto als opslagbatterij fungeert voor het kantoorpand in Zaandam. Ook dient de auto als externe opslagbatterij van opgewekte zonne-energie, waardoor dit veel efficiënter ingezet kan worden. Wanneer het kantoorpand meer zonne-energie opwekt dan het nodig heeft, wordt dit opgeslagen in de elektrische auto. Bij een tekort levert de auto deze energie juist weer terug aan het pand. Verder kan de batterij van de auto ingezet worden als noodstroomvoorziening.

Bedrijfshuisvesting en mobiliteit zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor ongeveer 75 procent van de totale CO2-uitstoot van een dienstverlenend bedrijf. Verduurzaming op dit vlak speelt dan ook een cruciale rol in de totale verduurzaming van bedrijven, stelt Engie. Het bedrijf verwacht dat de combinatie van elektrische auto’s, slimme laadpalen en energiebeheersystemen van gebouwen leidt tot intelligente en efficiënte microgrids, die bedrijven in staat stellen om efficiënter om te springen met energie, uitstoot terug te dringen en kosten te besparen.

Jacco van der Burg, general manager smart mobility & e-mobility bij Engie: ,,Nu uit deze demonstratie blijkt dat deze technologie uitstekend werkt, willen wij dit systeem graag aanbieden aan alle bedrijven die de volgende stap naar energieneutraliteit willen maken.’’ Engie werkte in dit project samen met Hitachi en Mitsubishi, die respectievelijk de Smart Grid Charger en de elektrische auto leverden.

actueel
28-02-2018 13:02

Best bekeken

Hoe luncht Nederlandse werknemer

Nederlanders zijn onder te verdelen in bewuste eters, mobiele consumenten, lekkerbekken, traditionele lunchers en grote genieters. Dit blijkt uit de antwoorden van de veertigduizend personen, die online meededen aan een enquête van Cateraar Albron. Via de website ...

Het nieuwe maatwerken

Een beetje een rare. Soms een lastpost, maar ook gids en vakman. Dat typeert huisvestingsadviseur en interieurarchitect Erick Wuestman. Hij voelt dat bedrijven hem in eerste instantie soms lastig vinden als ze hem hebben ingehuurd voor advies over hun huisvestingsvraagstuk. Probleem is dat de meeste ...