Energie voor 10 met 4-daagse werkweek

Een 4-daagse werkweek kan productief werken. Dat ondervond een bedrijf in Nieuw-Zeeland, na een experiment onder de werknemers. De meeste medewerkers voelden zich er beter bij.  

De econoom John Maynard Keynes sprak al in de jaren dertig over een werkweek van amper 15 uren. Dat was misschien iets te hoog gegrepen, al komen we steeds dichter bij een week van maar vier werkdagen. Het bedrijf Perpetual Guardian in Nieuw-Zeeland nam de proef op de som. Zes weken lang werkten de 24O werknemers maar vier dagen per week, in plaats van vijf. En dat terwijl ze hetzelfde salaris kregen. Het idee: kortere werkweken zou de verdeling van het werk verbeteren én zorgen voor een betere focus.
Het resultaat? De werknemers kwamen na het weekend terug met energie voor tien. De dingen waar ze voordien geen tijd voor hadden, zoals naar de tandarts gaan of eens lekker gaan eten met de hele familie, konden nu dus wel op hun extra vrije dag. Ze dachten veel beter na over hun vrijetijdsbesteding. Maar ook op kantoor was een duidelijk verschil te merken. Het geroezemoes was een stuk minder, de werknemers waren geconcentreerder aan het werk en de praatjes aan de koffiemachine of in de gangen waren een stuk korter. Het bedrijf gaat de 4-daagse werkweek permanent nu invoeren. Vóór het experiment gaf maar 54% van de werknemers aan een gezonde work-life-balance te hebben. Na de proefperiode was dat aantal gestegen tot 78%. Ook had 7% minder last van stress en voelden ze zich maar liefst voor 20% meer betrokken bij het team. 

actueel
10-09-2018 14:09

Best bekeken

Klanten De Lage Landen tevreden

De Lage Landen Translease heeft dit jaar de meest tevreden klanten. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Fleetmanagement van het onderzoeksbureau Heliview. Bij dit onderzoek is aan circa 6000 wagenparkbeheerders hun mening gevraagd over dertig aspecten met betrekking tot dienstverlening, ...

Chatbots voldoen nog lang niet aan klantverwachtingen

Snelle, simpele vragen zijn voor de meeste chatbots geen punt, maar heel veel meer moet je er niet van verwachten anno nu. Volgens onderzoek van Pegasystems onder 3.500 consumenten in de Verenigde Staten, Canada, Europa en Australië, scoort ‘gebrek aan intelligentie’ hoog op de ...