Energie voor 10 met 4-daagse werkweek

Een 4-daagse werkweek kan productief werken. Dat ondervond een bedrijf in Nieuw-Zeeland, na een experiment onder de werknemers. De meeste medewerkers voelden zich er beter bij.  

De econoom John Maynard Keynes sprak al in de jaren dertig over een werkweek van amper 15 uren. Dat was misschien iets te hoog gegrepen, al komen we steeds dichter bij een week van maar vier werkdagen. Het bedrijf Perpetual Guardian in Nieuw-Zeeland nam de proef op de som. Zes weken lang werkten de 24O werknemers maar vier dagen per week, in plaats van vijf. En dat terwijl ze hetzelfde salaris kregen. Het idee: kortere werkweken zou de verdeling van het werk verbeteren én zorgen voor een betere focus.
Het resultaat? De werknemers kwamen na het weekend terug met energie voor tien. De dingen waar ze voordien geen tijd voor hadden, zoals naar de tandarts gaan of eens lekker gaan eten met de hele familie, konden nu dus wel op hun extra vrije dag. Ze dachten veel beter na over hun vrijetijdsbesteding. Maar ook op kantoor was een duidelijk verschil te merken. Het geroezemoes was een stuk minder, de werknemers waren geconcentreerder aan het werk en de praatjes aan de koffiemachine of in de gangen waren een stuk korter. Het bedrijf gaat de 4-daagse werkweek permanent nu invoeren. Vóór het experiment gaf maar 54% van de werknemers aan een gezonde work-life-balance te hebben. Na de proefperiode was dat aantal gestegen tot 78%. Ook had 7% minder last van stress en voelden ze zich maar liefst voor 20% meer betrokken bij het team. 

actueel
10-09-2018 14:09

Best bekeken

Koffiecorner cruciale kantoorfaciliteit

Bij het ontwerp van een nieuw interieur speelt de koffiecorner een steeds belangrijkere rol. Dit constateert onder meer interieurspecialist Jaap den Braber. ‘In vergelijking met een aantal jaar geleden, zijn bedrijven bewuster bezig met de inrichting hiervan. Men wil klanten en medewerkers ...

Energiescan levert goedkopere maaltijden

 De kans is groot dat een deel van de patiënten in het UMC St. Radboud over enige tijd niet meer ’s middags maar ’s avonds de warme maaltijd krijgt voorgeschoteld. Uit onderzoek in het kader van de tweede Meerjarenafspraak (MJA2) is gebleken dat het ziekenhuis daarmee ...