Ergonomische innovaties op je werkplek

Het Amerikaanse ministerie van Werkgelegenheid meldt dat een ergonomische werkplek de productiviteit van werknemers met maar liefst elf procent kan verbeteren. In dit artikel bespreekt journaliste Eleanor Peake van Wired de laatste tools voor op kantoor uit de hele wereld.

1. Sta op en werk

Volgens het Engels departement voor Volksgezondheid zouden werkenden minstens twee uur per dag moeten staan om gezondheidsrisico’s verbonden aan een zittend bestaan te verkleinen. Evodesk, Jarvis en VertDesk specialiseren zich alle drie in mechanische bureaus die naar de gewenste hoogte kunnen worden verhoogd. Met honderden standen zijn de bureaus flexibel genoeg om gedurende de dag tussen hoogten te wisselen. Met het XE-model van Evodesk kunt je van je vaste bureau alsnog een stabureau maken. Zet de XE op je bestaande bureau en druk op de knop. Het mechanische frame bereikt je hoogte met ‘soft start/stop’-technologie, dus je computer blijft keurig staan.

2. Minder belastend schermstaren

Een oncomfortabel bureau is niet het enige dat inhakt op de productiviteit van je werkdag. Na verloop van tijd kan het staren naar het felle licht van een computerscherm je ogen vermoeien en het moeilijker maken geconcentreerd te blijven. F.lux is gratis te downloaden software dat automatisch de helderheid van het scherm aanpast aan de tijd van de dag. ‘s Nachts kan het blauwe schijnsel van het scherm je lichaam doen geloven dat het vroeger is dan dat het is. Dit kan je slaapcyclus verstoren en mogelijk het computervisiesyndroom (CVS) veroorzaken, een aandoening dat je gezichtsvermogen vertroebelt en hoofd- en nekpijn veroorzaakt. F.lux probeert dit te verhelpen door je scherm ‘s nachts een warme gele gloed te geven en gedurende de dag meer op natuurlijk zonlicht te laten lijken.

3. Verbeter je houding

Het is best lastig om niet te gaan hangen wanneer je de hele dag achter een bureau zit, maar lange tijd ingezakt zitten, kan leiden tot nek- en rugklachten, waardoor routineklussen op het internet ongemakkelijk en frustrerend worden. Draagbare gadgets zoals Upright bieden uitkomst. Door een dun plastic apparaat op je rug onder je kleding te plakken, houdt de gadget je rugbewegingen in de gaten en vibreert stilletjes om je eraan te herinneren niet voorover te buigen. Bij langer gebruik traint de gadget je om te denken aan je houding en beter te gaan zitten, wat uiteindelijk rugpijn vermindert en werken achter je bureau comfortabeler maakt.

4. Bescherm jezelf tegen ziekten

Het potentieel gevaar van ziekte ligt in de meeste gemeenschappelijke ruimten op de loer, in het bijzonder tijdens de wintermaanden. Het kan een van de grootste struikelblokken zijn voor een energieke kantoorruimte en een productieve werkdag. Als je snel verkouden bent, is er nu een bureauvriendelijke oplossing om je werkruimte vochtiger te maken.

Een onderzoek uit 2013 van het Amerikaans instituut voor arbeidsveiligheid en -gezondheid toonde aan dat een luchtvochtigheid van 43 procent of meer de besmettelijkheid van door de lucht verspreide virussen zoals de griep drastisch vermindert. De luchtbevochtiger Walkas Mini Cool Mist is klein genoeg om discreet op je bureau te plaatsen en kan de onmiddellijke omgeving tot wel vier uur vochtiger maken. Het heeft zelfs een USB-oplader, dus je kunt het op je computer aansluiten of met je meenemen.

5. Maak van je telefoon een volwaardige pc

Hoewel werkenden op afstand niet zonder hun smartphones kunnen, is e-mailen en belangrijke documenten lezen in het algemeen prettiger met een toetsenbord en een groot scherm. Met docking stations zoals de Samsung DeX kunt je je Android-telefoon als computer gebruiken. Sluit het apparaat simpelweg aan op een computerscherm en plaats je mobiel in het station. Vervolgens verschijnt er op het scherm een grote versie van je telefoonscherm.

Waar je ook bent, je kunt toch een gepersonaliseerd bureaublad met al je mailboxen en documenten tot je beschikking hebben, zodat je productiever kunt flexwerken en lichter kunt reizen. Op het moment is de technologie alleen compatibel met de Galaxy S8, Galaxy S8+ en de Note 8, maar er is een alternatief voor Windows 10-smartphones, de onlangs gelanceerde Miraxess Mirabook.

6. Fitnessen achter je bureau

HumanScale, een bekroonde ontwerper en fabrikant van ergonomische innovaties, heeft in januari tijdens de Consumer Electronics Show (CES) van dit jaar de officeIQ geïntroduceerd. Deze onopvallende lichtgewicht doos staat op of onder je bureau en volgt je dagelijkse beweging, vergelijkbaar met een Fitbit. Het idee is gebaseerd op onderzoek van ergonomen, die aanbevelen om ieder uur 15 minuten te gaan staan als verkwikking van lichaam en geest. De OfficeIQ maakt hier een spel van en geeft individuele gebruikers activiteitsscores en stuurt slimme zit/sta-herinneringen. Bedrijven kunnen teams vormen voor een gemoedelijke competitie tussen de afdelingen en ook de bezettingsgraad en het gebruik van bureaus en vergaderruimtes bijhouden.

actueel
09-03-2018 12:03

Best bekeken

Hoe luncht Nederlandse werknemer

Nederlanders zijn onder te verdelen in bewuste eters, mobiele consumenten, lekkerbekken, traditionele lunchers en grote genieters. Dit blijkt uit de antwoorden van de veertigduizend personen, die online meededen aan een enquête van Cateraar Albron. Via de website ...

Het nieuwe maatwerken

Een beetje een rare. Soms een lastpost, maar ook gids en vakman. Dat typeert huisvestingsadviseur en interieurarchitect Erick Wuestman. Hij voelt dat bedrijven hem in eerste instantie soms lastig vinden als ze hem hebben ingehuurd voor advies over hun huisvestingsvraagstuk. Probleem is dat de meeste ...