FNV klaagt schoonmaakapp Helpling aan om schijnzelfstandigheid

Vakbond FNV spant een rechtszaak aan tegen schoonmaakapp Helpling. Volgens de vakbond is Helpling een verkapte werkgever en moet het bedrijf de schoonmakers in loondienst nemen.  

Via de app Helpling kunnen schoonmakers hun diensten aanbieden. Wie hulp bij het huishouden zoekt, kan via de app rechtstreeks een van de schoonmakers inhuren. Het bedrijf beschouwt zich als een tussenpersoon die bemiddelt tussen consumenten en zelfstandige schoonmakers.
Daar is FNV het niet mee eens. De mensen die bij Helpling werken kunnen namelijk niet zelf hun tarief bepalen en zijn daardoor schijnzelfstandigen, aldus de bond.
FNV wil ook dat het bedrijf stopt met het in rekening brengen van bemiddelingskosten van 23 procent van het uurtarief van de schoonmaker. Dat is volgens de wet verboden, stelt de bond.
Een woordvoerder van Helpling zegt tegen nu.nl dat het bedrijf al geruime tijd met FNV in gesprek is. Het bedrijf vindt het jammer dat de bond Helling ‘zo slecht begrijpt.’ Ook benadrukt het bedrijf dat schoonmakers zelf hun uurtarief kunnen bepalen, waarbij het minimum op 11,50 euro is gesteld. Helpling wacht de rechtszaak af.

Schoonmaak
12-12-2018 16:12

Best bekeken

Uitreiking trendrapportage

Beter inzicht in schoonmaakkostenGemeenten hebben een gedetailleerd inzicht in de schoonmaakkosten en zijn in staat deze kosten op een goede manier te sturen. Dat is een van de belangrijkste uitkomsten van de jaarlijkse trendrapportage facilitaire kengetallen gemeente, die de adviesgroep ...

Verstedelijking moet duurzamer

Duurzame ontwikkeling moet het centrale uitgangspunt worden bij de verdere planning van Nederlandse regio's. Dit stelt de VROM-raad in zijn advies 'Duurzame verstedelijking' dat de raad heeft aangeboden aan de demissionaire ministers Huizinga-Heringa (VROM) en Van Middelkoop (WWI). Terwijl duurzame ...