FNV klaagt schoonmaakapp Helpling aan om schijnzelfstandigheid

Vakbond FNV spant een rechtszaak aan tegen schoonmaakapp Helpling. Volgens de vakbond is Helpling een verkapte werkgever en moet het bedrijf de schoonmakers in loondienst nemen.  

Via de app Helpling kunnen schoonmakers hun diensten aanbieden. Wie hulp bij het huishouden zoekt, kan via de app rechtstreeks een van de schoonmakers inhuren. Het bedrijf beschouwt zich als een tussenpersoon die bemiddelt tussen consumenten en zelfstandige schoonmakers.
Daar is FNV het niet mee eens. De mensen die bij Helpling werken kunnen namelijk niet zelf hun tarief bepalen en zijn daardoor schijnzelfstandigen, aldus de bond.
FNV wil ook dat het bedrijf stopt met het in rekening brengen van bemiddelingskosten van 23 procent van het uurtarief van de schoonmaker. Dat is volgens de wet verboden, stelt de bond.
Een woordvoerder van Helpling zegt tegen nu.nl dat het bedrijf al geruime tijd met FNV in gesprek is. Het bedrijf vindt het jammer dat de bond Helling ‘zo slecht begrijpt.’ Ook benadrukt het bedrijf dat schoonmakers zelf hun uurtarief kunnen bepalen, waarbij het minimum op 11,50 euro is gesteld. Helpling wacht de rechtszaak af.

actueel
12-12-2018 16:12

Best bekeken

Corino technisch consultant bij Newtel Essence

Arnold Corino (28) is in dienst getreden bij Newtel Essence in Vianen als technisch consultant. In deze functie assisteert hij de account manager en adviseert hij ook de klant bij technische vraagstukken over de aangeboden spraak- en data-oplossing. De uitdaging De functie van technisch ...

Huisvesting grote invloed op gebruikers

‘De eenzijdige aandacht op ‘werkplekken’ verschuift naar ‘plekken die werken’. De cruciale vraag daarbij is dan wel wat maakt dat de plekken werken voor de organisatie en haar mensen? Als je maatwerk wilt leveren, moet je namelijk eerst de maat nemen.’ Real ...