FNV klaagt schoonmaakapp Helpling aan om schijnzelfstandigheid

Vakbond FNV spant een rechtszaak aan tegen schoonmaakapp Helpling. Volgens de vakbond is Helpling een verkapte werkgever en moet het bedrijf de schoonmakers in loondienst nemen.  

Via de app Helpling kunnen schoonmakers hun diensten aanbieden. Wie hulp bij het huishouden zoekt, kan via de app rechtstreeks een van de schoonmakers inhuren. Het bedrijf beschouwt zich als een tussenpersoon die bemiddelt tussen consumenten en zelfstandige schoonmakers.
Daar is FNV het niet mee eens. De mensen die bij Helpling werken kunnen namelijk niet zelf hun tarief bepalen en zijn daardoor schijnzelfstandigen, aldus de bond.
FNV wil ook dat het bedrijf stopt met het in rekening brengen van bemiddelingskosten van 23 procent van het uurtarief van de schoonmaker. Dat is volgens de wet verboden, stelt de bond.
Een woordvoerder van Helpling zegt tegen nu.nl dat het bedrijf al geruime tijd met FNV in gesprek is. Het bedrijf vindt het jammer dat de bond Helling ‘zo slecht begrijpt.’ Ook benadrukt het bedrijf dat schoonmakers zelf hun uurtarief kunnen bepalen, waarbij het minimum op 11,50 euro is gesteld. Helpling wacht de rechtszaak af.

actueel
12-12-2018 16:12

Best bekeken

Hoe luncht Nederlandse werknemer

Nederlanders zijn onder te verdelen in bewuste eters, mobiele consumenten, lekkerbekken, traditionele lunchers en grote genieters. Dit blijkt uit de antwoorden van de veertigduizend personen, die online meededen aan een enquête van Cateraar Albron. Via de website ...

Het nieuwe maatwerken

Een beetje een rare. Soms een lastpost, maar ook gids en vakman. Dat typeert huisvestingsadviseur en interieurarchitect Erick Wuestman. Hij voelt dat bedrijven hem in eerste instantie soms lastig vinden als ze hem hebben ingehuurd voor advies over hun huisvestingsvraagstuk. Probleem is dat de meeste ...