Filedruk: ‘Bedrijven moeten ook steentje bijdragen’

Als overheden en bedrijven niet snel in actie komen, loopt Nederland de komende jaren onherroepelijk vast, waarschuwt Frits van Bruggen, hoofddirecteur van de ANWB. Er is volgens hem veel meer budget nodig en bedrijven moeten nadrukkelijker hun steentje bijdragen.  

„De afgelopen tien jaar zijn er een miljoen auto’s bijgekomen in ons land, het stadsvervoer van bijvoorbeeld Amsterdam stijgt met vijf procent per jaar en er komen steeds meer fietsen bij. Als dit zo doorgaat, draaien we de komende jaren compleet vast. Tenzij we goede plannen maken”, aldus Van Bruggen. Binnenkort presenteert hij mede het Deltaplan Mobiliteit. Hij licht in het AD alvast een tipje van de sluier op. „Ik kan nog niet in details treden, het plan presenteren we binnenkort, maar wat duidelijk is: er is meer budget nodig. Daar proberen we vooral de politiek van te overtuigen. Een goede infrastructuur is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de Rijksoverheid; provincies, gemeenten en waterschappen. Maar wij zien ook zeker kansen voor de private sector. Waarom zouden overheden en bedrijven niet samen fondsen creëren om de mobiliteit van mensen te verbeteren, door middel van co-financiering? Het geld klotst in Nederland momenteel over de dijken, maar het wordt niet op de juiste manier ingezet.”
Bedrijven kunnen ook hun steentje bijdragen door mee te doen aan het project ‘Anders Reizen’. Van Bruggen: „Op dit moment zijn veertig grote firma’s aangesloten, maar eigenlijk zou iedereen mee moeten doen. Een werkgever heeft enorm veel impact op het (bewuste) reisgedrag van z’n werknemers en kan dus helpen. Stimuleer bijvoorbeeld het gebruik van elektrische auto’s of fietsen, bied slimme alternatieven aan in het ov en bekijk goed wanneer je mensen thuis kunnen werken.”

Mobiliteit, Wagenparkbeheer,
01-04-2019 16:04

Best bekeken

Klimaatbeheersing: varkens belangrijker dan schoolkinderen

Chapeau: Binnenmilieu dramatisch, geen geld voor verbetering Het binnenklimaat in scholen deugt voor geen meter, maar geld voor aanzienlijke verbetering is niet of nauwelijks beschikbaar. Bovendien legt de overheid de prioriteit liever bij varkensstallen en gevangenissen. Dat was de ...

5. Groen zorgt voor beter klimaat op werkplekken

Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat groen in kantoren een positieve invloed hebben op mensen. Daarom was de uitkomst van een onderzoek naar de positieve effecten van planten op een werkplek niet verrassend voor Rob Kosterman. De specialist in hydrocultuur verdient namelijk de kost met het ...