Geschikte detectieapparatuur nieuwe eurobiljetten

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de nieuwe, in omvang kleinere, biljetten van 100 en 200 euro gepresenteerd. De vernieuwde groene en goudgele briefjes zijn voorzien van een speciaal smaragdgroen cijfer en een hologram met kleine €-tekens en het portret van de mythologische figuur Europa. Eerder kregen andere eurobiljetten al vergelijkbare nieuwe echtheidskenmerken. De ECB heeft tevens de lijst met geschikte detectieapparatuur vernieuwd.  

De ECB is in 2013 begonnen met de vervanging van alle eurobiljetten, die ze beter bestand moet maken tegen namaak dan de versies die in 2002 in gebruik werden genomen. De afgelopen jaren zijn van het briefgeld van 5 euro, 10 euro, 20 euro en 50 euro al nieuwe versies geïntroduceerd.
De nieuwe biljetten van 100 en 200 euro komen op 28 mei volgend jaar in omloop. De oude coupures blijven gewoon geldig. Hiermee is de vernieuwing van het briefgeld afgerond. Het biljet van 500 euro wordt niet vervangen, omdat die wegens de populariteit bij criminelen langzaam uit de omloop wordt gehaald. Door de aanpassingen zijn 50, 100 en 200 euro nu even breed en kunnen ze gemakkelijker door machines gesorteerd en verwerkt worden. Ze passen ook beter in de portemonnee of portefeuille en gaan langer mee, aangezien ze minder aan slijtage onderhevig zullen zijn.
Behalve echtheidskenmerken die met het blote oog te zien zijn (zie www.ecb.europa.eu), bevatten de nieuwe briefjes tevens echtheidskenmerken die alleen met speciale apparatuur gecontroleerd kunnen worden.   

Er zijn verschillende detectieapparaten die worden getest door DNB en de andere centrale banken. De ECB-site biedt de testresultaten en contactgegevens van fabrikanten van detectieapparatuur. Met de komst van de nieuwe 100 en 200 eurobiljetten is de lijst opnieuw bijgewerkt en kan als hulpmiddel dienen bij het kiezen van de voor u meest geschikte apparatuur om vervalsingen te ontdekken. De apparaten zijn getest met behulp van de vervalsingen die op het moment van testen het vaakst in circulatie werden aangetroffen.

actueel
29-10-2018 09:10

Best bekeken

Goed tekeningbeheersysteem is van strategische waarde

Een goed doordacht en opgezet tekeningenbeheersysteem vormt een uiterst belangrijke transparante schakel in de communicatie met betrokken partijen. Het belang van een eenduidig, goed opgezet strategisch tekeningenbeheersysteem komt vooral tot uitdrukking bij belangrijke interne processen op gebieden ...

Europese norm maakt werk makkelijker

Er komen naar verwachting in eind 2006 twee Europese normen voor Facility Management. EN 15221 Facilty Management-Terms and Definitions is de basis voor een 'taal' om in Europa over Facility Management te communiceren. EN 15222, een leidraad voor het voorbereiden en afsluiten van Facility Management ...