Geschikte detectieapparatuur nieuwe eurobiljetten

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de nieuwe, in omvang kleinere, biljetten van 100 en 200 euro gepresenteerd. De vernieuwde groene en goudgele briefjes zijn voorzien van een speciaal smaragdgroen cijfer en een hologram met kleine €-tekens en het portret van de mythologische figuur Europa. Eerder kregen andere eurobiljetten al vergelijkbare nieuwe echtheidskenmerken. De ECB heeft tevens de lijst met geschikte detectieapparatuur vernieuwd.  

De ECB is in 2013 begonnen met de vervanging van alle eurobiljetten, die ze beter bestand moet maken tegen namaak dan de versies die in 2002 in gebruik werden genomen. De afgelopen jaren zijn van het briefgeld van 5 euro, 10 euro, 20 euro en 50 euro al nieuwe versies geïntroduceerd.
De nieuwe biljetten van 100 en 200 euro komen op 28 mei volgend jaar in omloop. De oude coupures blijven gewoon geldig. Hiermee is de vernieuwing van het briefgeld afgerond. Het biljet van 500 euro wordt niet vervangen, omdat die wegens de populariteit bij criminelen langzaam uit de omloop wordt gehaald. Door de aanpassingen zijn 50, 100 en 200 euro nu even breed en kunnen ze gemakkelijker door machines gesorteerd en verwerkt worden. Ze passen ook beter in de portemonnee of portefeuille en gaan langer mee, aangezien ze minder aan slijtage onderhevig zullen zijn.
Behalve echtheidskenmerken die met het blote oog te zien zijn (zie www.ecb.europa.eu), bevatten de nieuwe briefjes tevens echtheidskenmerken die alleen met speciale apparatuur gecontroleerd kunnen worden.   

Er zijn verschillende detectieapparaten die worden getest door DNB en de andere centrale banken. De ECB-site biedt de testresultaten en contactgegevens van fabrikanten van detectieapparatuur. Met de komst van de nieuwe 100 en 200 eurobiljetten is de lijst opnieuw bijgewerkt en kan als hulpmiddel dienen bij het kiezen van de voor u meest geschikte apparatuur om vervalsingen te ontdekken. De apparaten zijn getest met behulp van de vervalsingen die op het moment van testen het vaakst in circulatie werden aangetroffen.

actueel
29-10-2018 09:10

Best bekeken

Hoe luncht Nederlandse werknemer

Nederlanders zijn onder te verdelen in bewuste eters, mobiele consumenten, lekkerbekken, traditionele lunchers en grote genieters. Dit blijkt uit de antwoorden van de veertigduizend personen, die online meededen aan een enquête van Cateraar Albron. Via de website ...

Het nieuwe maatwerken

Een beetje een rare. Soms een lastpost, maar ook gids en vakman. Dat typeert huisvestingsadviseur en interieurarchitect Erick Wuestman. Hij voelt dat bedrijven hem in eerste instantie soms lastig vinden als ze hem hebben ingehuurd voor advies over hun huisvestingsvraagstuk. Probleem is dat de meeste ...