Gratis maandverband voor Engelse tieners

Engeland gaat vanaf komend schooljaar gratis maandverband en tampons beschikbaar stellen aan middelbare scholieren. De maatregel moet zogeheten ‘menstruatie- armoede’ tegengaan.  

De producten zijn beschikbaar voor meisjes op middelbare scholen en collegestudenten, waarmee grofweg alle Engelse meisjes tussen de 11 en 18 jaar worden bereikt, schrijft CNN. Tien procent heeft geen geld om artikelen als maandverband of tampons te kopen. Nog eens vijftien procent worstelt met de kostenpost en twaalf procent maakt zelf uit geldnood wel eens een alternatief van bijvoorbeeld toiletpapier, blijkt uit onderzoek van Plan International onder duizend vrouwen en meisjes in het Verenigd Koninkrijk uit december 2017.
In diezelfde maand protesteerden tweeduizend mensen in Londen als onderdeel van de FreePeriods-campagne, die werd gestart door tieneractiviste Amika George om menstruatiemateriaal gratis beschikbaar te krijgen voor middelbare scholieren. Politicus Dawn Butler, die zich inzet voor vrouwen en gelijke rechten, noemt het besluit van de overheid nu een ‘overwinning’ voor iedereen die zich heeft ingezet om menstruatie-armoede tegen te gaan. „Het is een schade dat zulke armoede bestaat in het zesde rijkste land ter wereld.” Eerder besloot Schotland ook een soortgelijke maatregel. Er is in de zomer van 2018 zes miljoen euro uitgetrokken om studenten van scholen, colleges en universiteiten gratis maandverband en tampons te geven. Volgens de Schotse overheid waren zij de eerste in de wereld die daartoe besloot.

actueel
14-03-2019 13:03

Best bekeken

Corino technisch consultant bij Newtel Essence

Arnold Corino (28) is in dienst getreden bij Newtel Essence in Vianen als technisch consultant. In deze functie assisteert hij de account manager en adviseert hij ook de klant bij technische vraagstukken over de aangeboden spraak- en data-oplossing. De uitdaging De functie van technisch ...

Huisvesting grote invloed op gebruikers

‘De eenzijdige aandacht op ‘werkplekken’ verschuift naar ‘plekken die werken’. De cruciale vraag daarbij is dan wel wat maakt dat de plekken werken voor de organisatie en haar mensen? Als je maatwerk wilt leveren, moet je namelijk eerst de maat nemen.’ Real ...