Gratis maandverband voor Engelse tieners

Engeland gaat vanaf komend schooljaar gratis maandverband en tampons beschikbaar stellen aan middelbare scholieren. De maatregel moet zogeheten ‘menstruatie- armoede’ tegengaan.  

De producten zijn beschikbaar voor meisjes op middelbare scholen en collegestudenten, waarmee grofweg alle Engelse meisjes tussen de 11 en 18 jaar worden bereikt, schrijft CNN. Tien procent heeft geen geld om artikelen als maandverband of tampons te kopen. Nog eens vijftien procent worstelt met de kostenpost en twaalf procent maakt zelf uit geldnood wel eens een alternatief van bijvoorbeeld toiletpapier, blijkt uit onderzoek van Plan International onder duizend vrouwen en meisjes in het Verenigd Koninkrijk uit december 2017.
In diezelfde maand protesteerden tweeduizend mensen in Londen als onderdeel van de FreePeriods-campagne, die werd gestart door tieneractiviste Amika George om menstruatiemateriaal gratis beschikbaar te krijgen voor middelbare scholieren. Politicus Dawn Butler, die zich inzet voor vrouwen en gelijke rechten, noemt het besluit van de overheid nu een ‘overwinning’ voor iedereen die zich heeft ingezet om menstruatie-armoede tegen te gaan. „Het is een schade dat zulke armoede bestaat in het zesde rijkste land ter wereld.” Eerder besloot Schotland ook een soortgelijke maatregel. Er is in de zomer van 2018 zes miljoen euro uitgetrokken om studenten van scholen, colleges en universiteiten gratis maandverband en tampons te geven. Volgens de Schotse overheid waren zij de eerste in de wereld die daartoe besloot.

actueel
14-03-2019 13:03

Best bekeken

Vitality Check meet betrokkenheid

Willem van Rhenen, bedrijfsarts bij ArboNed heeft in samenwerking met de universiteit Utrecht een instrument, de ‘Vitality Check’ ontwikkeld waarmee de bevlogenheid of gespannenheid van medewerkers in kaart kan worden gebracht. Ook kunnen aan de hand van dit instrument de oorzaken ...

Document Dialog en ReadSoft vormen krachtig team

Partnership optimaliseert ePostkamer en eFacturatieBunnik, 11 maart 2010 – Document Dialog, leverancier van totaaloplossingen voor documentintensieve organisaties, vormt met ReadSoft een krachtig partnership wat betreft de ontvangst en verwerking van binnenkomende documenten. In ...