Hoe ziet dé flexwerkplek er uit?

Onze manier van werken is de afgelopen tijd flink veranderd. Steeds meer bedrijven bieden flexibele werkplekken aan, met de mogelijkheid overal en altijd te kunnen werken. Door het gebruik van laptops, mobiele telefoons en digitale oplossingen zoals videovergaderen en mobiel printen worden we steeds flexibeler. Onze werkplek verandert dus ook.

Uit een onderzoek, het ‘Global Workplace Report’, blijkt echter dat slechts één op de tien Nederlanders tevreden is met zijn werkplek. Hoe kan dat? En wat kunnen werkgevers doen om dit te verbeteren? En wat wordt er dan precies verstaan onder ‘de ideale werkplek? Dit artikel biedt zes tips om de ideale werkplek te creëren.

Daglicht

Uit een wereldwijd onderzoek van Interface blijkt dat rust, daglicht, heldere kleuren en planten zorgen voor meer welzijn, creativiteit en een hogere productiviteit voor werknemers. Nederlandse werknemers vinden daglicht het belangrijkste element wanneer ze hun favoriete werkomgeving omschrijven. Een essentiële behoefte, zou je zeggen. Onderzoek van de Nothwestern University in Chicago stelt dat daglicht de energie verhoogt, voor een beter functioneren gedurende de dag zorgt en bijdraagt aan hogere slaapkwaliteit. Toch geeft 47 procent van de Nederlandse respondenten aan geen natuurlijk daglicht te hebben op zijn/haar werkplek.

Rust

Naast daglicht, vinden Nederlandse werknemers een rustige werkomgeving ook erg belangrijk. Door middel van het bieden van flexibele concentratieruimtes geef je medewerkers de keus: de bedrijvigheid van een kantoortuin of de privacy en rust van een aparte afgesloten ruimte. Daarnaast kunnen bedrijven hun werknemers ook de mogelijkheid geven buiten kantoor te werken. Door middel van het digitaliseren van de werkomgeving ontstaat de mogelijkheid om overal te kunnen werken. Zo heb je altijd en overal de juiste informatie bij de hand.

Natuur

Vitamine D van de zon en frisse lucht zijn zaken die we nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Een kantoorbaan kan deze behoeften in de weg staan, doordat we al snel zo’n acht uur per dag binnen zitten. Een lekkere wandeling tijdens de lunchpauze kan al een stap in de goede richting zijn. Geen wandelaar of komt het met bakken uit de hemel? Geen probleem. Volgens een studie van Berto (2005) kan het effect van de natuur worden gerepliceerd door naar beelden van natuurlijke landschappen te kijken. Dit zou zelfs de cognitieve functie verbeteren.

Planten

Naast die prachtige plaat van een natuurlijk landschap, mag een echte plant ook niet ontbreken op de ideale werkplek. Wanneer mensen werken in een ruimte die vier of meer planten bevat, zorgt dit voor een verbeterde concentratie in vergelijking met mensen die geen planten in de buurt hebben (Ranaas et al., 2011). Nog niet overtuigd? Planten maken je werkplek ook nog eens gezelliger, ze zuiveren de lucht en zorgen voor een betere luchtvochtigheid.

Decoratiewerkplek

De meeste kantoortuinen zien er als volgt uit: schoon, steriel, minimalistisch en kaal. Weinig afleiding en aankleding dus. Maar is dit wel de ideale werkplek die werknemers optimaal stimuleert? Uit onderzoek blijkt dat aangeklede, ingerichte kantoren beter blijken te werken voor het welzijn, de concentratie, het oog voor detail en het omgaan met informatie. Daarnaast blijkt dat mensen die hun werkplek personaliseren productiever zijn en zichzelf meer thuis voelen.

Kleur

Opvallend veel werkplekken zijn wit, beige of grijs. Waarom wordt er vaak gekozen voor deze steriele, doch saaie tinten? De belangrijkste reden hiervoor is dat kleur een omgeving kan ‘maken of breken’. Teveel of te heftige kleuren kunnen een onrustig effect hebben. Terwijl kleuren ook positieve effecten kunnen hebben op mensen. Blauw bevordert bijvoorbeeld concentratie en rood prikkelt en wekt adrenaline op. Geel is een goede kleur voor het stimuleren van creativiteit en communicatie. De kleuren die je werkplek bevat, hebben dus verschillende effecten op je productiviteit.

actueel
01-06-2018 14:06

Best bekeken

Klanten De Lage Landen tevreden

De Lage Landen Translease heeft dit jaar de meest tevreden klanten. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Fleetmanagement van het onderzoeksbureau Heliview. Bij dit onderzoek is aan circa 6000 wagenparkbeheerders hun mening gevraagd over dertig aspecten met betrekking tot dienstverlening, ...

Chatbots voldoen nog lang niet aan klantverwachtingen

Snelle, simpele vragen zijn voor de meeste chatbots geen punt, maar heel veel meer moet je er niet van verwachten anno nu. Volgens onderzoek van Pegasystems onder 3.500 consumenten in de Verenigde Staten, Canada, Europa en Australië, scoort ‘gebrek aan intelligentie’ hoog op de ...