ING zet in op meer werkgeluk

Werknemers van ING gaan experimenteren met een flexibele cao, met een hoofdrol voor werkgeluk. De cao-partijen hebben hierover een resultaat bereikt.„We gaan met elkaar op zoek naar betere manieren om werk te combineren met allerlei andere uitdagingen: scholing, mantelzorg, zorg voor kinderen. Een pool van ‘werkgelukbrengers’ binnen ING gaat daaraan bijdragen”, zegt onderhandelaar Ike Wiersinga van CNV Vakmensen.

Het gaat om een tweejarige cao (van 1 januari 2019 tot 1 januari 2021) voor de ongeveer 15.000 werknemers bij de bank. De cao heeft voor het eerst een flexibel karakter, zegt Wiersinga. „Naast een aantal harde afspraken, bijvoorbeeld over de loons-verhoging, willen we komende jaren veel ruimte geven aan ideeën die bijdragen aan werkgeluk. Hoe combineer je werk met allerlei andere belangrijke zaken die aandacht van je vragen, bijvoorbeeld als het gaat om je eigen ontwikkeling of zorgtaken? Als je dat goed met elkaar regelt, voelen werknemers zich gewaardeerd en erkend en zijn ze ook bereid om zonder te mopperen een stapje harder te lopen. Het is win-win, voor de werknemers én voor ING.”

De bank zet geld opzij, ongeveer 4 miljoen euro per jaar, voor de introductie van een pool van ‘werkge-lukbrengers’. De CNV-onderhandelaar: „De werkgelukbrengers kunnen ervoor zorgen dat collega’s even tijd en ruimte krijgen voor iets anders: scholing, mantelzorg, zorg voor kinderen. Ze hoeven zich niet bezwaard te voelen dat hun werk blijft liggen want dat wordt tijdelijk waargenomen.” Hoe het is gesteld met het werkgeluk bij ING wordt voortdurend gemeten met een werkdrukmonitor. 

actueel
13-03-2019 12:03

Best bekeken

Corino technisch consultant bij Newtel Essence

Arnold Corino (28) is in dienst getreden bij Newtel Essence in Vianen als technisch consultant. In deze functie assisteert hij de account manager en adviseert hij ook de klant bij technische vraagstukken over de aangeboden spraak- en data-oplossing. De uitdaging De functie van technisch ...

Huisvesting grote invloed op gebruikers

‘De eenzijdige aandacht op ‘werkplekken’ verschuift naar ‘plekken die werken’. De cruciale vraag daarbij is dan wel wat maakt dat de plekken werken voor de organisatie en haar mensen? Als je maatwerk wilt leveren, moet je namelijk eerst de maat nemen.’ Real ...