Inkoopkosten zorg fors omhoog door btw-stijging

De kabinetsplannen voor verhoging van het lage btw-tarief van 6 procent naar 9 procent betekenen voor de zorgsector een stijging van de inkoop-gerelateerde exploitatiekosten met 174 miljoen euro. Dat becijfert inkoopcoöperatie Intrakoop. Vooral de cure-sector krijgt een forse extra rekening van 104 miljoen euro. De kosten van organisaties in de care stijgen met 70 miljoen euro.

  Veel patiëntgebonden kosten zoals voeding en geneesmiddelen vallen nu nog onder het lage btw-tarief. Daar komt als het aan het kabinet Rutte III ligt verandering in. Het regeerakkoord voorziet in een drie procent verhoging van het lage btw-tarief. De maatregel is onderdeel van het Belastingplan. De opbrengst van de voorgenomen tariefswijziging is bedoeld als compensatie voor de afgenomen inkomsten van de eerder verlaagde inkomstenbelasting, ook wel bekend als de ‘vlaktaks’.
Om de effecten van deze maatregel voor de zorg in kaart te brengen, heeft Intrakoop samen met onderzoeksbureau Marlyse Research de inkoop-gerelateerde exploitatiekosten op een rijtje gezet aan de hand van de jaarrekeningen van 1160 zorgorganisaties. Voor de inkoopkosten die vallen onder het 6 procenttarief is vervolgens de 3 procent toename berekend.
Enkele uitzonderingen daar gelaten kunnen zorgorganisaties btw niet verrekenen of terugvorderen bij de Belastingdienst. Een eventuele verhoging van het btw-tarief heeft daarmee direct een kostenverhogend effect. 

actueel
23-10-2018 16:10

Best bekeken

Goed tekeningbeheersysteem is van strategische waarde

Een goed doordacht en opgezet tekeningenbeheersysteem vormt een uiterst belangrijke transparante schakel in de communicatie met betrokken partijen. Het belang van een eenduidig, goed opgezet strategisch tekeningenbeheersysteem komt vooral tot uitdrukking bij belangrijke interne processen op gebieden ...

Europese norm maakt werk makkelijker

Er komen naar verwachting in eind 2006 twee Europese normen voor Facility Management. EN 15221 Facilty Management-Terms and Definitions is de basis voor een 'taal' om in Europa over Facility Management te communiceren. EN 15222, een leidraad voor het voorbereiden en afsluiten van Facility Management ...