Inkoopkosten zorg fors omhoog door btw-stijging

De kabinetsplannen voor verhoging van het lage btw-tarief van 6 procent naar 9 procent betekenen voor de zorgsector een stijging van de inkoop-gerelateerde exploitatiekosten met 174 miljoen euro. Dat becijfert inkoopcoöperatie Intrakoop. Vooral de cure-sector krijgt een forse extra rekening van 104 miljoen euro. De kosten van organisaties in de care stijgen met 70 miljoen euro.

  Veel patiëntgebonden kosten zoals voeding en geneesmiddelen vallen nu nog onder het lage btw-tarief. Daar komt als het aan het kabinet Rutte III ligt verandering in. Het regeerakkoord voorziet in een drie procent verhoging van het lage btw-tarief. De maatregel is onderdeel van het Belastingplan. De opbrengst van de voorgenomen tariefswijziging is bedoeld als compensatie voor de afgenomen inkomsten van de eerder verlaagde inkomstenbelasting, ook wel bekend als de ‘vlaktaks’.
Om de effecten van deze maatregel voor de zorg in kaart te brengen, heeft Intrakoop samen met onderzoeksbureau Marlyse Research de inkoop-gerelateerde exploitatiekosten op een rijtje gezet aan de hand van de jaarrekeningen van 1160 zorgorganisaties. Voor de inkoopkosten die vallen onder het 6 procenttarief is vervolgens de 3 procent toename berekend.
Enkele uitzonderingen daar gelaten kunnen zorgorganisaties btw niet verrekenen of terugvorderen bij de Belastingdienst. Een eventuele verhoging van het btw-tarief heeft daarmee direct een kostenverhogend effect. 

actueel
23-10-2018 16:10

Best bekeken

Kiezen tussen Lean en Agile niet nodig

Er zijn significante verschillen tussen Lean en Agile. Voor organisaties die hun slagkracht en wendbaarheid willen vergroten, klantgerichter willen werken en meer efficiëntie nastreven is de keuze daarom lastig. Wanneer kies je voor Lean en wanneer is Agile een betere methodiek? Volgens Martijn ...

Klanten De Lage Landen tevreden

De Lage Landen Translease heeft dit jaar de meest tevreden klanten. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Fleetmanagement van het onderzoeksbureau Heliview. Bij dit onderzoek is aan circa 6000 wagenparkbeheerders hun mening gevraagd over dertig aspecten met betrekking tot dienstverlening, ...