Inspectie SZW focust op werkdruk en werkstress

Inspectie SZW gaat tot het einde van het jaar de werkdruk van jonge werknemers bij een groot aantal accountantsbureaus in de gaten houden. Volgens de inspectie lopen vooral jonge werknemers in de financiële sector een groot risico op te veel werkdruk en werkstress.  

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat dit leidt tot ziekteverzuim en mogelijk langdurige uitval of arbeidsongeschiktheid, aldus de Inspectie SZW.
De balans tussen werk en privé is niet altijd in evenwicht in de branche, schrijft de inspectie. Ook is er sprake van een personeelstekort. ‘De oorzaken van werkdruk bij de jonge werknemers komt onder meer door de verwachtingen van zowel het bureau als de klant, de visie op de kwaliteit van de audit en het verdienmodel.’
Werkgevers zijn verplicht om ervoor te zorgen dat werknemers niet overbelast raken, maar de inspectie benadrukt dat dat werkgevers ook geld kan besparen.
Volgens Inspectie SZW zijn er verschillende momenten in een carrière waarop werknemers erg vatbaar zijn voor een te hoge werkdruk. Zo hebben naast jonge werknemers ook jonge ouders, mantelzorgers en zestigplussers een verhoogde kans op een te hoge werkdruk.
De inspectie focust in eerste instantie op jonge werknemers omdat die in "stijgende lijn" te kampen krijgen met psychosociale arbeidsbelasting (PSA).
Eerder deed de inspectie al controles bij gerechtsdeurwaarders, medewerkers bij gevangenissen en in de zorg.

actueel
15-03-2019 12:03

Best bekeken

Corino technisch consultant bij Newtel Essence

Arnold Corino (28) is in dienst getreden bij Newtel Essence in Vianen als technisch consultant. In deze functie assisteert hij de account manager en adviseert hij ook de klant bij technische vraagstukken over de aangeboden spraak- en data-oplossing. De uitdaging De functie van technisch ...

Huisvesting grote invloed op gebruikers

‘De eenzijdige aandacht op ‘werkplekken’ verschuift naar ‘plekken die werken’. De cruciale vraag daarbij is dan wel wat maakt dat de plekken werken voor de organisatie en haar mensen? Als je maatwerk wilt leveren, moet je namelijk eerst de maat nemen.’ Real ...