Inspectie SZW focust op werkdruk en werkstress

Inspectie SZW gaat tot het einde van het jaar de werkdruk van jonge werknemers bij een groot aantal accountantsbureaus in de gaten houden. Volgens de inspectie lopen vooral jonge werknemers in de financiële sector een groot risico op te veel werkdruk en werkstress.  

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat dit leidt tot ziekteverzuim en mogelijk langdurige uitval of arbeidsongeschiktheid, aldus de Inspectie SZW.
De balans tussen werk en privé is niet altijd in evenwicht in de branche, schrijft de inspectie. Ook is er sprake van een personeelstekort. ‘De oorzaken van werkdruk bij de jonge werknemers komt onder meer door de verwachtingen van zowel het bureau als de klant, de visie op de kwaliteit van de audit en het verdienmodel.’
Werkgevers zijn verplicht om ervoor te zorgen dat werknemers niet overbelast raken, maar de inspectie benadrukt dat dat werkgevers ook geld kan besparen.
Volgens Inspectie SZW zijn er verschillende momenten in een carrière waarop werknemers erg vatbaar zijn voor een te hoge werkdruk. Zo hebben naast jonge werknemers ook jonge ouders, mantelzorgers en zestigplussers een verhoogde kans op een te hoge werkdruk.
De inspectie focust in eerste instantie op jonge werknemers omdat die in "stijgende lijn" te kampen krijgen met psychosociale arbeidsbelasting (PSA).
Eerder deed de inspectie al controles bij gerechtsdeurwaarders, medewerkers bij gevangenissen en in de zorg.

Bureaus
15-03-2019 12:03

Best bekeken

Vitality Check meet betrokkenheid

Willem van Rhenen, bedrijfsarts bij ArboNed heeft in samenwerking met de universiteit Utrecht een instrument, de ‘Vitality Check’ ontwikkeld waarmee de bevlogenheid of gespannenheid van medewerkers in kaart kan worden gebracht. Ook kunnen aan de hand van dit instrument de oorzaken ...

Document Dialog en ReadSoft vormen krachtig team

Partnership optimaliseert ePostkamer en eFacturatieBunnik, 11 maart 2010 – Document Dialog, leverancier van totaaloplossingen voor documentintensieve organisaties, vormt met ReadSoft een krachtig partnership wat betreft de ontvangst en verwerking van binnenkomende documenten. In ...