Johan Cruijff ArenA heeft wereldprimeur

De Johan Cruijff ArenA heeft een wereldprimeur: eind juni wordt hier een megabatterij geïnstalleerd. Een energieopslagsysteem, bestaande uit onder meer honderden eerste generatie (gebruikte) Nissan LEAF-batterijen. Dankzij de batterij wordt de energievoorziening in de ArenA nog betrouwbaarder en kan energie efficiënter worden gebruikt.

Dankzij de megabatterij is de ArenA verzekerd van een flinke hoeveelheid stroom, ook tijdens een stroomstoring. Het stadion kan haar eigen, duurzame energie slimmer gebruiken en de beschikbare opslagcapaciteit in de batterij verhandelen als Amsterdam Energy ArenA BV. Hierdoor draagt het bij aan een stabiel Nederlands energienet. De Johan Cruijff ArenA is een van de duurzaamste stadions ter wereld en loopt voorop in slimme innovaties, waaronder dit bijnzondere opslagsysteem.

Momenteel realiseert BAM in de ArenA een hightech ruimte, waar vanuit de batterijen worden aangestuurd. De slimme systeemelementen, batterijen en schakelkasten worden de komende maanden op elkaar aangesloten en uitgebreid getest. Met de ingebruikneming van de batterij kunnen de vervuilende dieselgeneratoren op termijn uit de ArenA worden verwijderd en wordt de noodstroomvoorziening overgenomen door de batterij.

De batterij in de ArenA speelt een belangrijke rol in de balancering van vraag en aanbod van energie. Het energie opslagsysteem heeft een totaal vermogen van 3MW, genoeg om enkele duizenden huishoudens van stroom te voorzien. De batterij helpt met het ontlasten van het energienet door pieken die tijdens bijvoorbeeld concerten ontstaan, af te vlakken. Ook kan de energie uit de 4.200 zonnepanelen op het ArenA-dak optimaal worden gebruikt. De ArenA-batterij kan ook worden geladen op momenten dat er pieken op het net ontstaan en de ArenA batterij capaciteit over heeft.

actueel
25-05-2018 17:05

Best bekeken

Koffiecorner cruciale kantoorfaciliteit

Bij het ontwerp van een nieuw interieur speelt de koffiecorner een steeds belangrijkere rol. Dit constateert onder meer interieurspecialist Jaap den Braber. ‘In vergelijking met een aantal jaar geleden, zijn bedrijven bewuster bezig met de inrichting hiervan. Men wil klanten en medewerkers ...

Energiescan levert goedkopere maaltijden

 De kans is groot dat een deel van de patiënten in het UMC St. Radboud over enige tijd niet meer ’s middags maar ’s avonds de warme maaltijd krijgt voorgeschoteld. Uit onderzoek in het kader van de tweede Meerjarenafspraak (MJA2) is gebleken dat het ziekenhuis daarmee ...