‘Kantines Hogeschool Rotterdam kunnen gezonder’

Toen voedingswetenschapper Canan Ziylan in een artikel over gezond eten vertelde dat zij op de Hogeschool Rotterdam het liefst kantines zonder frituur zag, werd ze overspoeld met reacties. Ziylan: ,,Mensen zeiden: ‘Bemoei je niet met mijn lunch en blijf van mijn patat af’. Ik wil de patat niet verbieden, maar ik wil dat het iedereen makkelijker wordt gemaakt om gezond te kiezen. En om te ontdekken hoe dat kan, ga ik onderzoek doen.’’

Tot de zomervakantie doet Ziylan onderzoek met tweedejaars studenten aan het Instituut voor Gezondheidszorg (IvG). Alle bachelorstudenten van dat instituut moeten voor het interprofessionele tweedejaarsprogramma Urban Health praktijkonderzoek doen naar gezondheidsvraagstukken, en gezonde voeding is daar een van. De voedingswetenschapper stuurt de komende maanden groepen van acht studenten naar de kantines op Academieplein, Rochussenstraat, Museumpark, Pieter de Hoochweg, Kralingse Zoom en de Wijnhaven.

De ene helft van zo’n groep vraagt studenten en medewerkers aan de hand van vragenlijsten wat ze zoal kopen, hoe ze de prijs-kwaliteit verhouding vinden, hoe ze de smaak van de producten vinden en wat ze graag veranderd zouden willen zien aan de kantine. De andere helft werkt bij iedere kantine de checklist gezonde kantines van het Voedingscentrum af. In samenwerking met de uitbater van de kantines op de Rochussenstraat en Museumpark en de directeur van IvG kijkt de voedingswetenschapper wat er mogelijk is om studenten en medewerkers bewust en onbewust te motiveren gezondere keuzes te maken.

Ziylan: ,,We doen nu ook al heel veel dingen goed. We hebben bijvoorbeeld een mooie saladebar en veel fruit, maar het fruit ligt tussen de koek en het snoep bij de kassa en is bijna even duur als een ongezonde snack. Zo worden mensen ook niet echt geprikkeld om gezond te kiezen. De beste prikkel is een financiële prikkel. En dat moet dan ook een stevige zijn, want we hebben bij het project Take the stairs (een project waarbij je korting op gezonde voeding kon krijgen door vaker de trap te nemen, red.) gezien dat een paar cent korting geen zoden aan de dijk zet.’’

Als alle resultaten voor de zomervakantie binnen zijn, gaat Ziylan het koopgedrag en de kantine-ervaringen van studenten en medewerkers analyseren: ,,Het doel van dit onderzoek is informatie verzamelen en daarmee gaan we aan de slag. We vinden dat de kantine op de Rochussenstraat ergens voor moet staan, het is toch de kantine waar gezondheidsprofessionals hun eten halen. De uitbater is welwillend, als het maar niet ten koste gaat van de inkomsten. We zouden bijvoorbeeld kunnen kijken of gezonde producten goedkoper gemaakt kunnen worden en ongezonde wat duurder. Ik ben benieuwd hoe ver we in samenspraak komen.’’

 

actueel
28-03-2018 14:03

Best bekeken

Goed tekeningbeheersysteem is van strategische waarde

Een goed doordacht en opgezet tekeningenbeheersysteem vormt een uiterst belangrijke transparante schakel in de communicatie met betrokken partijen. Het belang van een eenduidig, goed opgezet strategisch tekeningenbeheersysteem komt vooral tot uitdrukking bij belangrijke interne processen op gebieden ...

Innovatie

Itannex heeft bij Van Heeswijk Elektrotechniek in Schijndel de Autodesk Revit MEP software geïmplementeerd om technische installaties beter geïntegreerd te kunnen ontwerpen. Met deze 3D-software, gebaseerd op een ‘Building Information Model’ (BIM), is het installatiebedrijf in ...