Kleurgebruik kantoorruimte van invloed op productiviteit

Kleurgebruik in een kantoorruimte is van directe invloed op je stemming en productiviteit. Het lastige is natuurlijk voor welke kleurtinten ga je en hoe maak je een goede keuze? Er is geen vaste of perfecte kleurtint die je kunt gebruiken. Dit is voor ieder bedrijf, afdeling en persoon anders. Wel zijn er een aantal basisprincipes die over het algemeen van toepassing zijn.

Het is hierbij vooral belangrijk dat er een bepaalde synergie is tussen de verschillende ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde kleuraccenten of schilderijen met dezelfde stijl. Onderzoek van de University of British Columbia wijst er op dat de kleur blauw zorgt voor meer creativiteit, terwijl de kleur rood kan leiden tot een verhoging van concentratie. Voor vergaderruimtes of brainstormsessies kun je dus het beste mensen plaatsen in een blauwe ruimte, om zo creatieve ideeën te stimuleren.

Tegenwoordig houden verhuurders al steeds meer rekening met dergelijke wensen en bieden zij kantoren die hier al over beschikken. De receptie/entree is het eerste contact moment met het kantoor. Zowel werknemers als klanten moeten zich hier positief ontvangen worden. Hiervoor is een zachte oranje of gele kleurtint ideaal. In de kantoorruimte zelf is het belangrijk om te bedenken wel effect hier gewenst is. Blauw en groen zorgen voor een kalme sfeer, maar wanneer je teveel van deze kleuren gebruikt, zal de productiviteit achteruit gaan.

Een aantal rode, oranje en/of gele accenten zorgt voor een toename van de energie en daarmee de productiviteit. Let wel op, te veel rood kan agressie veroorzaken, te veel oranje faciliteert een sociale interactie en te veel geel kan stres en nervositeit verhogen. Turquoise (ocean blauw) is een positieve kleur voor in coaching en presentatie ruimtes. Deze kleur staat voor creativiteit en communicatie. Bovendien werkt turquoise kalmerend voor sprekers.

De kleuren in je kantoorruimte zijn ook van invloed op je klanten en hun eerste indruk. Hieronder een overzicht met een aantal kleuren en gekoppelde associatieve karakteristieken:

-     Blauw - Loyaliteit, vertrouwen, wijsheid, conservatief, stabiel en veilig.

-     Groen - Veiligheid, groei, rijkdom en prestige.

-     Paars - Royaal, mysterieus, krachtig en liefdevol.

-     Geel - Vrolijk, attent en energiek.

-     Oranje - Warm, blij, creatief, succesvol, stimulerend en verfrissend.

-     Rood - Energiek, luidruchtig, passie, sterk, expressief en intens.

actueel
13-04-2018 10:04

Best bekeken

Introductie nieuwe luchtzuiverende en geurabsorberende folies

Fleetshield introduceert twee nieuwe folies voor binnenruimtes: een luchtzuiverende VOC Active folie en een geurabsorberende OLF Active folie met antibacteriële werking. De folies kunnen ook door uw eigen medewerkers worden aangebracht nadat zij hiervoor een opleiding hebben gevolgd bij ...

Wie ga je verbazen?

Ruim op tijd kom ik aan bij de vergaderlocatie waar ik een klant voor een overleg ga ontmoeten. Behalve een koffiecorner zijn er ook werkplekken. Een groot reclamebord bij de ingang vertelt me ‘Uw kantoor is ónze lobby’, en belooft mij Print Service, Gratis Wifi én het ...