Leeg bureau funest voor creativiteit

Een ‘clean desk policy’ heeft z’n voordelen: de volgende flexwerker kan gelijk gaan zitten. Er slingert geen gevoelige informatie rond en ziektekiemen zullen zich minder snel verspreiden. Maar het heeft ook een keerzijde. Het komt de creativiteit niet ten goeden.

Er is voor zover ik weet één experiment van Vohs en collega’s uit 2013, gepubliceerd in Psychological Science, waarin ze mensen in een nette, opgeruimde kamer lieten werken”, aldus Bernard Nijstad, hoogleraar gedrag in organisaties aan de Rijksuniversiteit Groningen tegen nu.nl. „Ze stelden vast dat mensen meer originele ideeën bedachten in de rommelige kamer. Een andere studie van Kim en Zhong uit 2017, gepubliceerd in Organizational Behavior and Human Decision Processes, keek naar de effecten van hoe informatie werd aangeboden: geordend tegenover chaotisch. Zij constateerden hogere creativiteit als informatie chaotisch werd aangeboden.”

Volgens de onderzoekers komt dat effect doordat een chaotische omgeving signaleert dat onconventioneel gedrag gewenst of normaal is, terwijl een opgeruimde omgeving signaleert dat mensen conventioneel en net gedrag moeten laten zien. „Je ziet dat ook terug in bedrijven die graag  onconventioneel gedrag aanmoedigen. Zij richten bijvoorbeeld ruimtes op een ongebruikelijke manier in, of staan medewerkers toe zich ‘vreemd’ te gedragen, denk aan je fets laten ophangen op kantoor of zo. Het gaat dus vooral om defniëren wat de ‘norm’ is op kantoor.” Stimulatie door min of meer willekeurige zaken, chaos dus, zou de creativiteit kunnen stimuleren. „Misschien geldt dat ook voor een rommelig bureau; je bent met iets bezig, maar in de rommel kom je iets anders tegen, en dat stimuleert de creativiteit.”

actueel
08-05-2019 11:05

Best bekeken

Johan Steenbakkers wint Gouden Koksmes

Johan Steenbakkers is de beste instellingskok van Nederland. De kok van het Catherina Ziekenhuis in Eindhoven won deze titel tijdens het Nationaal Kampioenschap voor Instellingskoks 2006 op de vakbeurs Horecava. De jury kreeg een voorgerecht van gerookte paling voorgeschoteld. Daarna volgde als ...

(Brand)veiligheid in de zorgsector

De focus op verhoging van kwaliteit en veiligheid in de zorg wordt steeds scherper. Het moet veiliger voor cliënt en zorgverlener.Ook wil de overheid dat het aantal incidenten drastisch daalt. Dat vereist voor veel organisaties een andere werkwijze, soms ook een andere cultuur. Een optimale ...