Maak schoonmaker geen ambtenaar

Door de schoonmaak van de gemeentelijke gebouwen in eigen beheer te gaan uitvoeren, dacht een krappe meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad vorig najaar meerdere vliegen in één klap te slaan: goedkopere schoonmaak én schoonmakers met een vast contract als ambtenaar meer kansen op baanzekerheid en ontwikkeling bieden. Volgens Piet Adema, voorzitter van Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten, is dit echter slechts ‘schijnzekerheid’.

Hij reageert hiermee op een artikel in Het Parool, waarin wordt geschreven dat schoonmakers van de gemeente veel duurder zijn dan gedacht. Destijds al tekende OSB, de branchevereniging voor de schoonmaaksector, fel protest aan tegen deze voorstelling van zaken. Adema: „Dat pleit verloren we helaas nipt bij stemming in de raadszaal. Het is saillant om nu te moeten constateren dat er van de goede voornemens van de gemeenteraad weinig terecht dreigt te komen, integendeel. De kosten door schoonmaak in eigen beheer uit te voeren, stijgen volgend jaar met zeker anderhalf miljoen euro. Een forse kostenstijging, betaald uit publiek geld.’’
Bovendien krijgen schoonmakers als ambtenaar geen gelegenheid om zich fatsoenlijk te ontwikkelen binnen hun vakgebied, aldus Adema. ,,De kans op een vervolgstap in hun loopbaan stagneert zo. En dit terwijl de schoonmaak in Nederland een volwassen bedrijfstak is, die werk biedt aan 125.000 mensen aan de basis van de arbeidsmarkt. Het streven naar sociaal en inclusief werkgeverschap is voor OSB en haar leden vanzelfsprekend. Daarom doen we het volgende voorstel: laat de schoonmakers bij het schoonmaakbedrijf in dienst.”

Statushouders
De schoonmaakbedrijven zelf zoeken tegelijkertijd naar oplossingen voor de krapte op de arbeidsmarkt. Onder meer door slechte arbeidsvoorwaarden en onzekere vooruitzichten, is het vinden van het juiste personeel niet zo gemakkelijk. Een nieuw project waarbij statushouders worden geschoold tot schoonmaker, kan mogelijk verlichting brengen.

Veel statushouders komen na het krijgen van hun verblijfsvergunning in Nederland maar moeilijk aan de slag. Diploma’s uit een ander land tellen meestal niet, de taal is een struikelblok en de weg naar een betaalde baan is onbekend. In veel branches is er echter een tekort aan mensen, zoals schoonmaak, food en catering. Samen met zes gemeenten in zuiden van het land en Seiso Opleidingen leidt CSU statushouders op tot schoonmaker.

Vaste baan
Eind september startte het project met de eerste 22 statushouders. Het gehele traject beslaat anderhalf jaar: een schoonmaakopleiding, een proefplaatsing en het BBL-traject Entree Dienstverlening. Het is een initiatief van een aantal gemeenten in Noordoost-Brabant: Cuijk-Grave-Mill, Boxmeer, Sint-Anthonis, Uden, Meierijstad en Oss. Die gemeenten dragen ook de meeste kosten van het project. De deelnemers wordt in eerste instantie een stage aangeboden. Tegelijkertijd volgen zij een onderwijsprogramma, gericht op het behalen van het RAS diploma basisschoonmaak. Ook krijgen zij aanvullende opleidingen. ROC De Leijgraaf verzorgt het traject voor het diploma BBL Entree Dienstverlening, Seiso Opleidingen is verantwoordelijk voor de schoonmaakopleiding en de lessen in vakgericht Nederlands. Doelstelling is dat CSU na afloop van het traject de statushouders een vaste baan aanbiedt.

actueel
14-11-2017 08:11

Best bekeken

Hoe luncht Nederlandse werknemer

Nederlanders zijn onder te verdelen in bewuste eters, mobiele consumenten, lekkerbekken, traditionele lunchers en grote genieters. Dit blijkt uit de antwoorden van de veertigduizend personen, die online meededen aan een enquête van Cateraar Albron. Via de website ...

Het nieuwe maatwerken

Een beetje een rare. Soms een lastpost, maar ook gids en vakman. Dat typeert huisvestingsadviseur en interieurarchitect Erick Wuestman. Hij voelt dat bedrijven hem in eerste instantie soms lastig vinden als ze hem hebben ingehuurd voor advies over hun huisvestingsvraagstuk. Probleem is dat de meeste ...