Maatwerk essentieel bij Het Nieuwe Werken

Binnen elke organisatie zijn verschillende types eindgebruikers, die allemaal een ander soort device willen. Dit kan zijn omdat hun takenpakket afwijkt van de norm of omdat ze al bekend zijn met een bepaald besturingssysteem en niet willen switchen. Een medewerker kan ook bepaalde (hogere) eisen aan een device stellen, omdat hij het voor zowel zakelijke als privédoeleinden wil gebruiken.

Hoe kies je nu de juiste devices voor de verschillende type medewerkers? Om die vraag te beantwoorden is het slim om met persona’s te werken. Dit zijn gebruikersgroepen, waarbij je per groep de verschillende wensen en eisen van de medewerkers beschrijft. Denk daarbij aan de functie die iemand heeft, wat zijn werkzaamheden zijn en welke bedrijfsapplicaties hij gebruikt.

Ook is het belangrijk om te weten waar iemand zijn werk doet. Zit hij voornamelijk op kantoor of moet hij zo nu en dan ook onderweg werken? Door dit zorgvuldig te omschrijven, weet je wat iedere groep nodig heeft aan hard- en software. De meeste organisaties hebben de volgende gebruikersgroepen: managers, mobiele professionals, domeinspecialisten, kennis- en taakwerkers. Elk met hun eigen type werkzaamheden, locaties waar ze werken en tijden waarop ze werken. Heb je dit in kaart gebracht, dan ontstaat een matrix van verschillende rollen en scenario’s – en de type devices die daarbij passen.

Een convertible – een laptop waarbij je het scherm kunt opklappen – past het beste bij een manager of mobiele professional. Een detachable is voor laatstgenoemde groep, maar ook voor kenniswerkers, een goede optie. Bij dit device is het scherm los te koppelen om zo de laptop om te toveren tot tablet. Tevens handig voor werknemers die het zakelijke device ook privé wil gebruiken. Voor de grootste groep gebruikers voldoet een clamshell, een traditionele notebook al dan niet met touchscreen, prima. Goedkopere oplossingen als de all-in-one of thin client zijn weer bij uitstek geschikt voor taakwerkers als receptionisten.

Naast de wensen en eisen van de werknemers, zijn er ook nog de wensen en eisen van de IT-afdeling. Want hoe meer soorten devices in omloop zijn, hoe meer uitdagingen voor IT om alles te managen en te beveiligen. Denk aan veiligheidsrisico’s zoals verlies en diefstal van een device. Maar ook inloggen op onbeveiligde wifi-netwerken is gevaarlijk vanwege mogelijke datalekken en hacks. En dan is er nog het risico van visual hacking, waarbij kwaadwillenden over iemands schouder meekijken om (inlog)gegevens buit te maken.

Steeds meer devices beschikken over soft- en hardwarematige functies om dit soort risico’s te beperken. En ook de tools om diverse type devices makkelijk en overzichtelijk te kunnen managen zijn er inmiddels volop. Daardoor vervalt het excuus voor bedrijven dat een one-size-fits-all-aanpak niet anders kan en kunnen alle type medewerkers productiever werken.

actueel
30-05-2018 10:05

Best bekeken

Klanten De Lage Landen tevreden

De Lage Landen Translease heeft dit jaar de meest tevreden klanten. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Fleetmanagement van het onderzoeksbureau Heliview. Bij dit onderzoek is aan circa 6000 wagenparkbeheerders hun mening gevraagd over dertig aspecten met betrekking tot dienstverlening, ...

Chatbots voldoen nog lang niet aan klantverwachtingen

Snelle, simpele vragen zijn voor de meeste chatbots geen punt, maar heel veel meer moet je er niet van verwachten anno nu. Volgens onderzoek van Pegasystems onder 3.500 consumenten in de Verenigde Staten, Canada, Europa en Australië, scoort ‘gebrek aan intelligentie’ hoog op de ...