Meer kans op MS door gebruik oplosmiddelen

Schoonmakers, schoonheidsspecialistes, schilders en decorateurs. Iedereen die in contact komt met krachtige oplosmiddelen in verfverdunners en reinigingschemicaliën maakt 50 procent meer kans op multiple sclerose (MS).  

Dat meldt de European Cleaning Journal (ECJ) op basis van een recent in het tijdschrift Neurology gepubliceerde studie. Het ECJ schrijft dat het risico op ontwikkeling van de neurodegeneratieve aandoening MS zeven keer hoger is bij mensen die met oplosmiddelen werken en bij wie de ziekte in de familie voorkomt, zo meldt arbo-online.nl. Volgens de studie kunnen de hiervoor genoemde conclusies erop wijzen dat constante longirritatie het immuunsysteem op zo’n manier activeert dat het mogelijk MS veroorzaakt. Want bij deze ziekte raken immuuncellen defect en vallen zij de zenuwen in het eigen lichaam aan.
De onderzoekers bekeken de gezondheidsdossiers van 5.000 mensen, onder wie 2.042 personen die onlangs de diagnose MS kregen van hun behandelend arts. Deze mensen kregen vragen voorgelegd over hun blootstelling aan organische oplosmiddelen, chemicaliën die vaak voorkomen in verf en verdunners, vernis, nagellak, lijmen en reinigingsproducten. 

Arbo
25-09-2018 14:09

Best bekeken

Uitreiking trendrapportage

Beter inzicht in schoonmaakkostenGemeenten hebben een gedetailleerd inzicht in de schoonmaakkosten en zijn in staat deze kosten op een goede manier te sturen. Dat is een van de belangrijkste uitkomsten van de jaarlijkse trendrapportage facilitaire kengetallen gemeente, die de adviesgroep ...

Verstedelijking moet duurzamer

Duurzame ontwikkeling moet het centrale uitgangspunt worden bij de verdere planning van Nederlandse regio's. Dit stelt de VROM-raad in zijn advies 'Duurzame verstedelijking' dat de raad heeft aangeboden aan de demissionaire ministers Huizinga-Heringa (VROM) en Van Middelkoop (WWI). Terwijl duurzame ...