Meer kans op MS door gebruik oplosmiddelen

Schoonmakers, schoonheidsspecialistes, schilders en decorateurs. Iedereen die in contact komt met krachtige oplosmiddelen in verfverdunners en reinigingschemicaliën maakt 50 procent meer kans op multiple sclerose (MS).  

Dat meldt de European Cleaning Journal (ECJ) op basis van een recent in het tijdschrift Neurology gepubliceerde studie. Het ECJ schrijft dat het risico op ontwikkeling van de neurodegeneratieve aandoening MS zeven keer hoger is bij mensen die met oplosmiddelen werken en bij wie de ziekte in de familie voorkomt, zo meldt arbo-online.nl. Volgens de studie kunnen de hiervoor genoemde conclusies erop wijzen dat constante longirritatie het immuunsysteem op zo’n manier activeert dat het mogelijk MS veroorzaakt. Want bij deze ziekte raken immuuncellen defect en vallen zij de zenuwen in het eigen lichaam aan.
De onderzoekers bekeken de gezondheidsdossiers van 5.000 mensen, onder wie 2.042 personen die onlangs de diagnose MS kregen van hun behandelend arts. Deze mensen kregen vragen voorgelegd over hun blootstelling aan organische oplosmiddelen, chemicaliën die vaak voorkomen in verf en verdunners, vernis, nagellak, lijmen en reinigingsproducten. 

actueel
25-09-2018 14:09

Best bekeken

Klanten De Lage Landen tevreden

De Lage Landen Translease heeft dit jaar de meest tevreden klanten. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Fleetmanagement van het onderzoeksbureau Heliview. Bij dit onderzoek is aan circa 6000 wagenparkbeheerders hun mening gevraagd over dertig aspecten met betrekking tot dienstverlening, ...

Chatbots voldoen nog lang niet aan klantverwachtingen

Snelle, simpele vragen zijn voor de meeste chatbots geen punt, maar heel veel meer moet je er niet van verwachten anno nu. Volgens onderzoek van Pegasystems onder 3.500 consumenten in de Verenigde Staten, Canada, Europa en Australië, scoort ‘gebrek aan intelligentie’ hoog op de ...