Nederland loopt niet warm voor nieuwe betaaldiensten

Een nieuwe Europese betaalrichtlijn, PSD2, maakt het mogelijk om bank- en betaalgegevens met derde partijen te delen. Hierdoor kunnen nieuwe diensten ontstaan, zoals één online omgeving van waaruit met verschillende bankrekeningen kan worden betaald, of een huishoudboekje-app met alle betaalrekeningen en creditcards. Nederlanders zijn echter matig enthousiast.  

Dat blijkt uit onderzoek van ING onder ruim 1500 Nederlanders. Een kleine helft, 46%, verwacht een of meerdere nieuwe toepassingen te gaan gebruikten. Onder jongeren (18-34 jaar) is wel bijna twee derde enthousiast.
PSD2 maakt het mogelijk voor andere partijen dan banken (zoals appmakers) om toegang te hebben tot bankgegevens. Dit kan echter alleen als je daar uitdrukkelijk toestemming voor geeft. Het biedt verschillende mogelijkheden. Vooral wie bij meerdere banken een rekening heeft, profiteert daarvan.
De mogelijkheid om betalingen te laten uitvoeren door andere partijen, spreekt slechts 12% aan. Ook zijn Nederlanders niet happig op de mogelijkheid om techbedrijven als Facebook of webshops toegang te geven tot betaalgegevens. De eigen bank of andere banken vertrouwen we meer.

actueel
30-01-2019 13:01

Best bekeken

Johan Steenbakkers wint Gouden Koksmes

Johan Steenbakkers is de beste instellingskok van Nederland. De kok van het Catherina Ziekenhuis in Eindhoven won deze titel tijdens het Nationaal Kampioenschap voor Instellingskoks 2006 op de vakbeurs Horecava. De jury kreeg een voorgerecht van gerookte paling voorgeschoteld. Daarna volgde als ...

(Brand)veiligheid in de zorgsector

De focus op verhoging van kwaliteit en veiligheid in de zorg wordt steeds scherper. Het moet veiliger voor cliënt en zorgverlener.Ook wil de overheid dat het aantal incidenten drastisch daalt. Dat vereist voor veel organisaties een andere werkwijze, soms ook een andere cultuur. Een optimale ...