Nieuwe baan kost leaserijder veel geld

De afkoopsommen die worden bedongen voor leaserijders die van baan veranderen, lopen de spuigaten uit. Dat constateert de Vereniging van Zakelijke Rijders (VZR), nadat de klachten hierover het afgelopen jaar met 25 procent zijn toegenomen.  

Uit onderzoek van VZR blijkt dat 81 procent van alle werknemers met een ‘auto van de baas’ hiervoor een autoregeling getekend heeft, waarin de richtlijnen staan voor het gebruik van de zakenauto. In bijna de helft (47 procent) van alle autoregelingen is er sprake van een afkoopregeling bij het voortijdig beëindigen van het dienstverband. Dit was vroeger met name het geval bij auto’s die 'boven budget waren, 'maar steeds vaker betreft dit ook de reguliere leaseauto. 
Als een werkgever een leaseauto eerder dan gepland inlevert bij de leasemaatschappij, krijgt de werkgever hiervoor een (gepeperde) rekening gepresenteerd: de afkoopsom. Deze rekening wordt vaak zonder pardon volledig doorgeschoven naar de werknemer. „De werkgever presenteert de rekening bij de vertrekkende werknemer. Vaak zijn deze buitensporig en niet zelden bedraagt de rekening zomaar € 10.000”, aldus de VZR. De vereniging vindt dat werkgevers een zorgplicht hebben om de auto eerst een andere bestemming binnen het bedrijf te geven en de eventuele afkoopsom zo goed mogelijk uit te onderhandelen met de leasemaatschappij. Verder moet het schadebedrag van het vroegtijdig inleveren wel realistisch zijn en mag de werkgever geen btw doorberekenen.   

actueel
03-09-2018 12:09

Best bekeken

Klanten De Lage Landen tevreden

De Lage Landen Translease heeft dit jaar de meest tevreden klanten. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Fleetmanagement van het onderzoeksbureau Heliview. Bij dit onderzoek is aan circa 6000 wagenparkbeheerders hun mening gevraagd over dertig aspecten met betrekking tot dienstverlening, ...

Chatbots voldoen nog lang niet aan klantverwachtingen

Snelle, simpele vragen zijn voor de meeste chatbots geen punt, maar heel veel meer moet je er niet van verwachten anno nu. Volgens onderzoek van Pegasystems onder 3.500 consumenten in de Verenigde Staten, Canada, Europa en Australië, scoort ‘gebrek aan intelligentie’ hoog op de ...