Nieuwe baan kost leaserijder veel geld

De afkoopsommen die worden bedongen voor leaserijders die van baan veranderen, lopen de spuigaten uit. Dat constateert de Vereniging van Zakelijke Rijders (VZR), nadat de klachten hierover het afgelopen jaar met 25 procent zijn toegenomen.  

Uit onderzoek van VZR blijkt dat 81 procent van alle werknemers met een ‘auto van de baas’ hiervoor een autoregeling getekend heeft, waarin de richtlijnen staan voor het gebruik van de zakenauto. In bijna de helft (47 procent) van alle autoregelingen is er sprake van een afkoopregeling bij het voortijdig beëindigen van het dienstverband. Dit was vroeger met name het geval bij auto’s die 'boven budget waren, 'maar steeds vaker betreft dit ook de reguliere leaseauto. 
Als een werkgever een leaseauto eerder dan gepland inlevert bij de leasemaatschappij, krijgt de werkgever hiervoor een (gepeperde) rekening gepresenteerd: de afkoopsom. Deze rekening wordt vaak zonder pardon volledig doorgeschoven naar de werknemer. „De werkgever presenteert de rekening bij de vertrekkende werknemer. Vaak zijn deze buitensporig en niet zelden bedraagt de rekening zomaar € 10.000”, aldus de VZR. De vereniging vindt dat werkgevers een zorgplicht hebben om de auto eerst een andere bestemming binnen het bedrijf te geven en de eventuele afkoopsom zo goed mogelijk uit te onderhandelen met de leasemaatschappij. Verder moet het schadebedrag van het vroegtijdig inleveren wel realistisch zijn en mag de werkgever geen btw doorberekenen.   

actueel
03-09-2018 12:09

Best bekeken

Koffiecorner cruciale kantoorfaciliteit

Bij het ontwerp van een nieuw interieur speelt de koffiecorner een steeds belangrijkere rol. Dit constateert onder meer interieurspecialist Jaap den Braber. ‘In vergelijking met een aantal jaar geleden, zijn bedrijven bewuster bezig met de inrichting hiervan. Men wil klanten en medewerkers ...

Energiescan levert goedkopere maaltijden

 De kans is groot dat een deel van de patiënten in het UMC St. Radboud over enige tijd niet meer ’s middags maar ’s avonds de warme maaltijd krijgt voorgeschoteld. Uit onderzoek in het kader van de tweede Meerjarenafspraak (MJA2) is gebleken dat het ziekenhuis daarmee ...