Nieuwe detectiemethode Legionella

Bij een uitbraak van de veteranenziekte is het cruciaal dat de besmettingsbron zo snel mogelijk wordt gevonden, zodat nieuwe besmettingen kunnen worden voorkomen. Bij de huidige detectiemethode worden watermonsters geanalyseerd in een laboratorium, een proces dat meerdere dagen in beslag neemt. Onderzoekers van de Technische Universiteit München hebben echter een methode ontwikkeld waarmee binnen 35 minuten hetzelfde resultaat wordt bereikt.

Legionella bestaat uit staafvormige bacteriën die bij mensen de (relatief onschuldige) pontiac-koorts en de (soms fatale) veteranenziekte kunnen veroorzaken. Ze vermenigvuldigen zich in warm water met een temperatuur tot zo’n 50 graden Celsius en komen onder andere voor in koeltorens, installaties voor verdampingskoeling, en warmwatersystemen. Van de tientallen legionellavarianten komt de Legionella pneumophila-stam het meest voor; hij is verantwoordelijk voor tachtig procent van alle infecties.

Om in geval van een ziekte-uitbraak vast te stellen of Legionella inderdaad de aanstichter is, worden monsters op kweek gezet in een laboratorium. Waarna het aantal kolonievormende eenheden wordt geteld en via immunologische methoden wordt onderzocht om welke bacteriestam het gaat. Dit hele proces duurt ongeveer tien dagen.

Een team van de onderzoeksgroep Analytische Chemie en Waterchemie van de Technische Universiteit München ontwikkelde onlangs een nieuwe detectiemethode. Dit gebeurde in het kader van het LegioTyper-project, dat wordt gefinancierd door het Duitse Bondsministerie van Onderwijs en Onderzoek. De nieuwe methode gaat uit van een senorchip die de ziekteverwekker Legionella pneumophila herkent en daarbij ook ‘ziet’ om welke van de twintig pneumophila-subvarianten het gaat. De chip maakt het mogelijk om volledige analyse binnen 34 minuten af te ronden.

,,In vergelijking met bestaande methoden biedt de nieuwe techniek niet alleen een enorm snelheidsvoordeel’’, stelt Michael Seidel, lid van het onderzoeksteam. ,,De chip is ook zo goedkoop dat we hem eenmalig kunnen toepassen.’’ In combinatie met een tweede, DNA-gebaseerde methode, kan het systeem zelfs onderscheid maken tussen dode en levende legionellapathogenen. Hiermee kan het succes van desinfectiemaatregelen worden gecontroleerd.

actueel
03-04-2018 11:04

Best bekeken

Koffiecorner cruciale kantoorfaciliteit

Bij het ontwerp van een nieuw interieur speelt de koffiecorner een steeds belangrijkere rol. Dit constateert onder meer interieurspecialist Jaap den Braber. ‘In vergelijking met een aantal jaar geleden, zijn bedrijven bewuster bezig met de inrichting hiervan. Men wil klanten en medewerkers ...

Energiescan levert goedkopere maaltijden

 De kans is groot dat een deel van de patiënten in het UMC St. Radboud over enige tijd niet meer ’s middags maar ’s avonds de warme maaltijd krijgt voorgeschoteld. Uit onderzoek in het kader van de tweede Meerjarenafspraak (MJA2) is gebleken dat het ziekenhuis daarmee ...