Proeven met vloeren van prefab breedplaten

In het gebouw van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid gelden sinds kort nieuwe regels. Bureaus en kasten mogen er niet zonder overleg worden verplaatst. En ambtenaren mogen niet in grote groepen bij elkaar gaan staan. Zogeheten floorwalkers zien een aantal keer per dag toe op de naleving van dit samenscholingsverbod.

Inmiddels zijn in de torens veertien ruimtes gesloten en 110 werkplekken afgekeurd. De reden is de vloer. Om precies te zijn: de vloer van prefab ‘breedplaten’ met bollen erin. Bij de luchthaven van Eindhoven stortte in mei vorig jaar een parkeergarage van bouwer BAM in en die had ook zo’n vloer. Totdat definitief is vastgesteld dat de ambtenaren veilig kunnen werken, zijn de maatregelen van kracht. Bouwers BAM en Ballast Nedam mochten het enorme pand met vierduizend werkplekken en twee torens van 146 meter hoog bouwen. Firma BubbleDeck – tevens vloerenleverancier voor de garage in Eindhoven – leverde de breedplaten voor 87.000 vierkante meters vloer, zo’n tweederde van het oppervlakte.

Uitgerekend vanuit dit gebouw wordt de werkgroep aangestuurd die, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, voor heel Nederland de breedplaatvloerproblematiek in kaart moet brengen. De afgelopen maanden zijn honderden gebouwen aangemerkt als een ‘mogelijk’ of ‘urgent’ veiligheidsrisico. En het is verre van zeker dat dit aantal compleet is. Dat er in Eindhoven niemand omkwam toen de enorme parkeergarage instortte, was een klein wonder. Na maanden onderzoek door onder meer TNO, de TU Eindhoven en adviesbureau Hageman kregen de betrokken bouwers, constructeurs en ingenieurs zicht op de waarschijnlijke boosdoener: de breedplaatvloeren in de parkeerdekken.

Hoogleraar building engineering en betonspecialist Rob Nijsse van de TU Delft zegt dat breedplaatvloeren in 25 tot 30 procent van de nieuwbouw worden toegepast. Hij leidt een expertgroep ‘Schade-onderzoek in de Bouw’ en begrijpt hun aantrekkingskracht. De platen schelen veel werk op de bouwplaats. In de fabriek wordt de onderste plaat gemaakt, bij het project storten bouwvakkers er een ‘druklaag’ beton bovenop. Als besparende maatregel kan de fabrikant op die onderste laag plastic bollen plaatsen om beton uit te sparen. Dit maakt de constructie lichter en goedkoper.

Maar de twee lagen moeten wel goed plakken – ‘samenwerken’, in bouwtaal – en niet gaan schuiven. Dit gebeurde wel bij de parkeergarage in Eindhoven, toen de temperatuur opliep. Plakken gaat beter als de onderste laag ruw is gemaakt, om de wrijving te maximaliseren. Dit is vooral belangrijk als die laag is gemaakt van glad, ‘zelfverdichtend’ beton, ook zo’n bouwinnovatie. Voor veel nieuwe gebouwen is het de vraag of er ruwe, goed hechtende vloeren liggen. Nijsse. ,,Opruwen gebeurt door een mannetje dat met een hark door het beton gaat. Doe je dat niet, dan bespaar je op de arbeidskosten. De bouw zoekt al jaren de onderkant van het mogelijke op.’’ En intussen is het toezicht afgebouwd. Een grote vergissing, volgens Nijsse.

Een ander probleem is dat niemand weet hoe de vloeren wél veilig te krijgen zijn. Onder leiding van hoogleraar Wijte worden in TU Eindhoven nu proeven uitgevoerd. Zijn de vloeren betrouwbaar als je er, zeg, om de dertig centimeter een metalen staaf in duwt? De resultaten worden dit najaar verwacht. Maar de allergrootste vraag is: wie gaat alle onderzoeken, aanpassingen, tijdelijke sluitingen en afwaarderingen straks betalen? Razend ingewikkeld, zegt Nijsse. ,,Maar reken er maar op dat hier de komende jaren enorm over geruzied gaat worden. Dat is heel erg, want met een goed functionerend bouwtoezicht was dit allemaal te voorkomen geweest.’’

actueel
24-04-2018 12:04

Best bekeken

Hoe luncht Nederlandse werknemer

Nederlanders zijn onder te verdelen in bewuste eters, mobiele consumenten, lekkerbekken, traditionele lunchers en grote genieters. Dit blijkt uit de antwoorden van de veertigduizend personen, die online meededen aan een enquête van Cateraar Albron. Via de website ...

Het nieuwe maatwerken

Een beetje een rare. Soms een lastpost, maar ook gids en vakman. Dat typeert huisvestingsadviseur en interieurarchitect Erick Wuestman. Hij voelt dat bedrijven hem in eerste instantie soms lastig vinden als ze hem hebben ingehuurd voor advies over hun huisvestingsvraagstuk. Probleem is dat de meeste ...