Regels koelen worden aangepast

Regels aangaande koelen en vriezen worden de komende jaren aangepast. De aanpassingen hebben betrekking op de gebruikte koudemiddelen, zo meldt het kennisplatform Grootkeuken.nl.

Dat koelen en vriezen aan regels zijn gebonden is geen nieuws. De bestaande regels hebben onder andere betrekking op de koudemiddelen die men gebruikt. De meeste installaties zijn uitgerust met synthetische koudemiddelen: (H)CFK’s, HFO’s, HFK’s en f-gassen. De installateur moet beschikken over een F-gassencertificaat en de monteur over een F-gassendiploma, zo meldt het genoemde platform. De Europese wetgever scherpt de regels nog verder aan. Het koudemiddel R22 mag al enkele jaren niet meer worden bijgevuld. Dat geldt ook voor de koudemiddelen die met R22 zijn gemengd. De verwachting bestaat dat men het gebruik van synthetische koudemiddelen op de lange termijn verder terug zal dringen.

Op de wat kortere termijn staat er nog wat anders te gebeuren. Vanaf 2020 worden koudemiddelen verboden die een GWP-fac-tor (Global Warning Potential-factor) hebben hoger dan 2500. Die factor geeft aan in hoeverre de middelen de ozonlaag afbreken en de atmosfeer bedreigen met als gevolg opwarming van de aarde. Daar wil de Europese wetgever paal en perk aan stellen.

actueel
13-03-2019 12:03

Best bekeken

Vitality Check meet betrokkenheid

Willem van Rhenen, bedrijfsarts bij ArboNed heeft in samenwerking met de universiteit Utrecht een instrument, de ‘Vitality Check’ ontwikkeld waarmee de bevlogenheid of gespannenheid van medewerkers in kaart kan worden gebracht. Ook kunnen aan de hand van dit instrument de oorzaken ...

Document Dialog en ReadSoft vormen krachtig team

Partnership optimaliseert ePostkamer en eFacturatieBunnik, 11 maart 2010 – Document Dialog, leverancier van totaaloplossingen voor documentintensieve organisaties, vormt met ReadSoft een krachtig partnership wat betreft de ontvangst en verwerking van binnenkomende documenten. In ...