Robot bedreigt niet alleen baan laagopgeleiden

Automatisering en robotisering kunnen in de toekomst grote groepen werknemers hun baan kosten. Het is echter een groot misverstand dat vooral laagopgeleiden de klos zullen zijn.  

„In de huidige industrie-politiek worden robotisering en automatisering vooral aangejaagd, zonder goed te kijken naar de gevolgen voor de arbeidsmarkt en onze samenleving”, stelt Fredy Peltzer van de FNV. „Het is vooral de middengroep die hierdoor risico loopt. We hebben dat de afgelopen gezien bij de banken, die massaal juist deze groep hebben gekortwiekt.”
Volgens het CBS zijn tussen 2006 en 2016 door technologische ontwikkelingen als internetbankieren alleen al 43.000 arbeidsplaatsen in de financiële sector verdwenen. De voortschrijdende techniek valt niet tegen te houden, beseft Peltzer. Dat wil hij ook helemaal niet. Het probleem zit volgens hem vooral in de liberale Nederlandse regels op het gebied van vaste contracten en flexwerk. „Met veel flex wordt het verdienmodel om te automatiseren alleen maar interessanter, omdat je makkelijker van de mensen af kan komen.

actueel
05-02-2019 16:02

Best bekeken

Goed tekeningbeheersysteem is van strategische waarde

Een goed doordacht en opgezet tekeningenbeheersysteem vormt een uiterst belangrijke transparante schakel in de communicatie met betrokken partijen. Het belang van een eenduidig, goed opgezet strategisch tekeningenbeheersysteem komt vooral tot uitdrukking bij belangrijke interne processen op gebieden ...

Europese norm maakt werk makkelijker

Er komen naar verwachting in eind 2006 twee Europese normen voor Facility Management. EN 15221 Facilty Management-Terms and Definitions is de basis voor een 'taal' om in Europa over Facility Management te communiceren. EN 15222, een leidraad voor het voorbereiden en afsluiten van Facility Management ...