Robot bedreigt niet alleen baan laagopgeleiden

Automatisering en robotisering kunnen in de toekomst grote groepen werknemers hun baan kosten. Het is echter een groot misverstand dat vooral laagopgeleiden de klos zullen zijn.  

„In de huidige industrie-politiek worden robotisering en automatisering vooral aangejaagd, zonder goed te kijken naar de gevolgen voor de arbeidsmarkt en onze samenleving”, stelt Fredy Peltzer van de FNV. „Het is vooral de middengroep die hierdoor risico loopt. We hebben dat de afgelopen gezien bij de banken, die massaal juist deze groep hebben gekortwiekt.”
Volgens het CBS zijn tussen 2006 en 2016 door technologische ontwikkelingen als internetbankieren alleen al 43.000 arbeidsplaatsen in de financiële sector verdwenen. De voortschrijdende techniek valt niet tegen te houden, beseft Peltzer. Dat wil hij ook helemaal niet. Het probleem zit volgens hem vooral in de liberale Nederlandse regels op het gebied van vaste contracten en flexwerk. „Met veel flex wordt het verdienmodel om te automatiseren alleen maar interessanter, omdat je makkelijker van de mensen af kan komen.

actueel
05-02-2019 16:02

Best bekeken

Johan Steenbakkers wint Gouden Koksmes

Johan Steenbakkers is de beste instellingskok van Nederland. De kok van het Catherina Ziekenhuis in Eindhoven won deze titel tijdens het Nationaal Kampioenschap voor Instellingskoks 2006 op de vakbeurs Horecava. De jury kreeg een voorgerecht van gerookte paling voorgeschoteld. Daarna volgde als ...

(Brand)veiligheid in de zorgsector

De focus op verhoging van kwaliteit en veiligheid in de zorg wordt steeds scherper. Het moet veiliger voor cliënt en zorgverlener.Ook wil de overheid dat het aantal incidenten drastisch daalt. Dat vereist voor veel organisaties een andere werkwijze, soms ook een andere cultuur. Een optimale ...