Samenscholingsverbod op werkvloer ministeries

In het gebouw van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid gelden sinds kort nieuwe regels. Bureaus en kasten mogen er niet zonder overleg worden verplaatst. En ambtenaren mogen niet in grote groepen bij elkaar gaan staan. Zogeheten floorwalkers zien een aantal keer per dag toe op de naleving van dit samenscholingsverbod.

Inmiddels zijn in de torens veertien ruimtes gesloten en 110 werkplekken afgekeurd. De reden is de vloer. Om precies te zijn: de vloer van prefab ‘breedplaten’ met bollen erin. Bij de luchthaven van Eindhoven stortte in mei vorig jaar een parkeergarage van bouwer BAM in en die had ook zo’n vloer. Totdat definitief is vastgesteld dat de ambtenaren veilig kunnen werken, zijn de maatregelen van kracht. Bouwers BAM en Ballast Nedam mochten het enorme pand met vierduizend werkplekken en twee torens van 146 meter hoog bouwen. Firma BubbleDeck – tevens vloerenleverancier voor de garage in Eindhoven – leverde de breedplaten voor 87.000 vierkante meters vloer, zo’n tweederde van het oppervlakte.

Uitgerekend vanuit dit gebouw wordt de werkgroep aangestuurd die, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, voor heel Nederland de breedplaatvloerproblematiek in kaart moet brengen. De afgelopen maanden zijn honderden gebouwen aangemerkt als een ‘mogelijk’ of ‘urgent’ veiligheidsrisico. En het is verre van zeker dat dit aantal compleet is. Dat er in Eindhoven niemand omkwam toen de enorme parkeergarage instortte, was een klein wonder. Na maanden onderzoek door onder meer TNO, de TU Eindhoven en adviesbureau Hageman kregen de betrokken bouwers, constructeurs en ingenieurs zicht op de waarschijnlijke boosdoener: de breedplaatvloeren in de parkeerdekken.

Besparende maatregel
Hoogleraar building engineering en betonspecialist Rob Nijsse van de TU Delft zegt dat breedplaatvloeren in 25 tot 30 procent van de nieuwbouw worden toegepast. Hij leidt een expertgroep ‘Schade-onderzoek in de Bouw’ en begrijpt hun aantrekkingskracht. De platen schelen veel werk op de bouwplaats. In de fabriek wordt de onderste plaat gemaakt, bij het project storten bouwvakkers er een ‘druklaag’ beton bovenop. Als besparende maatregel kan de fabrikant op die onderste laag plastic bollen plaatsen om beton uit te sparen. Dit maakt de constructie lichter en goedkoper. Een probleem is dat niemand weet hoe de vloeren veilig te krijgen zijn. Onder leiding van hoogleraar Wijte worden in TU Eindhoven nu proeven uitgevoerd. Zijn de vloeren betrouwbaar als je er, zeg, om de dertig centimeter een metalen staaf in duwt? De resultaten worden dit najaar verwacht. Maar de allergrootste vraag is: wie gaat alle onderzoeken, aanpassingen, tijdelijke sluitingen en afwaarderingen straks betalen? Razend ingewikkeld, zegt Nijsse. „Maar reken er maar op dat hier de komende jaren enorm over geruzied gaat worden. Dat is heel erg, want met een goed functionerend bouwtoezicht was dit allemaal te voorkomen geweest.”

Bureaus
22-05-2018 08:05

Best bekeken

Vitality Check meet betrokkenheid

Willem van Rhenen, bedrijfsarts bij ArboNed heeft in samenwerking met de universiteit Utrecht een instrument, de ‘Vitality Check’ ontwikkeld waarmee de bevlogenheid of gespannenheid van medewerkers in kaart kan worden gebracht. Ook kunnen aan de hand van dit instrument de oorzaken ...

Document Dialog en ReadSoft vormen krachtig team

Partnership optimaliseert ePostkamer en eFacturatieBunnik, 11 maart 2010 – Document Dialog, leverancier van totaaloplossingen voor documentintensieve organisaties, vormt met ReadSoft een krachtig partnership wat betreft de ontvangst en verwerking van binnenkomende documenten. In ...