Sensoren op de werkvloer

Tegenwoordig is het heel normaal om je gezondheid, fitness-activiteiten en ander aspecten van je persoonlijk leven met sensoren in de gaten te houden. Zoals wel vaker gebeurt met het gebruik van nieuwe technologie, hobbelt de zakelijke markt achter de consument aan. Maar de quantified self-beweging komt nu ook snel naar de werkvloer.  

Werkgevers ontdekken de voordelen van het doen van metingen en het volgen van werknemers, constateert Computable Magazine. Vooral de afdeling personeelszaken lijkt rijp voor de 'quantified self'. Door data te verzamelen over hun mensen komen bedrijven tot betere inzichten. Zo blijken werknemers beter te presteren als ze af en toe de gelegenheid krijgen samen gezellig een kopje koffie te drinken. Het versterken van de onderlinge banden werkt heel positief. Door e-mails te bestuderen krijgt een organisatie inzicht in de communicatiepatronen binnen een organisatie en hoe die tot meer productiviteit leiden.  

Om medewerkers meer bevlogen te maken moet uit een ander vaatje worden getapt. Verschillende tools zijn in de maak om werknemers meer hun stem te laten horen. Onder meer Officevine en Waggl geven hen de mogelijkheid real time feedback te geven. De leiding weet daardoor sneller hoe de vlag er bij hangt en kan meteen maatregelen nemen. Ook in opmars is software die personeelswervers vertelt wie met de gedachte speelt van baan te wisselen. Bovendien kunnen werkgevers hiermee voorkomen dat hun beste mensen de deur uitlopen. Al dit soort tools maken de werkomgeving transparanter. We belanden in een wereld waarin alles wordt gemeten. De privacywetgeving kan echter een rem zijn. Daarnaast is onzeker of het publiek dit wil. Maar de eerste tekenen duiden op acceptatie.

Communicatie
08-11-2018 15:11

Best bekeken

Goed tekeningbeheersysteem is van strategische waarde

Een goed doordacht en opgezet tekeningenbeheersysteem vormt een uiterst belangrijke transparante schakel in de communicatie met betrokken partijen. Het belang van een eenduidig, goed opgezet strategisch tekeningenbeheersysteem komt vooral tot uitdrukking bij belangrijke interne processen op gebieden ...

Europese norm maakt werk makkelijker

Er komen naar verwachting in eind 2006 twee Europese normen voor Facility Management. EN 15221 Facilty Management-Terms and Definitions is de basis voor een 'taal' om in Europa over Facility Management te communiceren. EN 15222, een leidraad voor het voorbereiden en afsluiten van Facility Management ...