Sensoren op de werkvloer

Tegenwoordig is het heel normaal om je gezondheid, fitness-activiteiten en ander aspecten van je persoonlijk leven met sensoren in de gaten te houden. Zoals wel vaker gebeurt met het gebruik van nieuwe technologie, hobbelt de zakelijke markt achter de consument aan. Maar de quantified self-beweging komt nu ook snel naar de werkvloer.  

Werkgevers ontdekken de voordelen van het doen van metingen en het volgen van werknemers, constateert Computable Magazine. Vooral de afdeling personeelszaken lijkt rijp voor de 'quantified self'. Door data te verzamelen over hun mensen komen bedrijven tot betere inzichten. Zo blijken werknemers beter te presteren als ze af en toe de gelegenheid krijgen samen gezellig een kopje koffie te drinken. Het versterken van de onderlinge banden werkt heel positief. Door e-mails te bestuderen krijgt een organisatie inzicht in de communicatiepatronen binnen een organisatie en hoe die tot meer productiviteit leiden.  

Om medewerkers meer bevlogen te maken moet uit een ander vaatje worden getapt. Verschillende tools zijn in de maak om werknemers meer hun stem te laten horen. Onder meer Officevine en Waggl geven hen de mogelijkheid real time feedback te geven. De leiding weet daardoor sneller hoe de vlag er bij hangt en kan meteen maatregelen nemen. Ook in opmars is software die personeelswervers vertelt wie met de gedachte speelt van baan te wisselen. Bovendien kunnen werkgevers hiermee voorkomen dat hun beste mensen de deur uitlopen. Al dit soort tools maken de werkomgeving transparanter. We belanden in een wereld waarin alles wordt gemeten. De privacywetgeving kan echter een rem zijn. Daarnaast is onzeker of het publiek dit wil. Maar de eerste tekenen duiden op acceptatie.

actueel
08-11-2018 15:11

Best bekeken

Hoe luncht Nederlandse werknemer

Nederlanders zijn onder te verdelen in bewuste eters, mobiele consumenten, lekkerbekken, traditionele lunchers en grote genieters. Dit blijkt uit de antwoorden van de veertigduizend personen, die online meededen aan een enquête van Cateraar Albron. Via de website ...

Het nieuwe maatwerken

Een beetje een rare. Soms een lastpost, maar ook gids en vakman. Dat typeert huisvestingsadviseur en interieurarchitect Erick Wuestman. Hij voelt dat bedrijven hem in eerste instantie soms lastig vinden als ze hem hebben ingehuurd voor advies over hun huisvestingsvraagstuk. Probleem is dat de meeste ...