Sensoren op de werkvloer

Tegenwoordig is het heel normaal om je gezondheid, fitness-activiteiten en ander aspecten van je persoonlijk leven met sensoren in de gaten te houden. Zoals wel vaker gebeurt met het gebruik van nieuwe technologie, hobbelt de zakelijke markt achter de consument aan. Maar de quantified self-beweging komt nu ook snel naar de werkvloer.  

Werkgevers ontdekken de voordelen van het doen van metingen en het volgen van werknemers, constateert Computable Magazine. Vooral de afdeling personeelszaken lijkt rijp voor de 'quantified self'. Door data te verzamelen over hun mensen komen bedrijven tot betere inzichten. Zo blijken werknemers beter te presteren als ze af en toe de gelegenheid krijgen samen gezellig een kopje koffie te drinken. Het versterken van de onderlinge banden werkt heel positief. Door e-mails te bestuderen krijgt een organisatie inzicht in de communicatiepatronen binnen een organisatie en hoe die tot meer productiviteit leiden.  

Om medewerkers meer bevlogen te maken moet uit een ander vaatje worden getapt. Verschillende tools zijn in de maak om werknemers meer hun stem te laten horen. Onder meer Officevine en Waggl geven hen de mogelijkheid real time feedback te geven. De leiding weet daardoor sneller hoe de vlag er bij hangt en kan meteen maatregelen nemen. Ook in opmars is software die personeelswervers vertelt wie met de gedachte speelt van baan te wisselen. Bovendien kunnen werkgevers hiermee voorkomen dat hun beste mensen de deur uitlopen. Al dit soort tools maken de werkomgeving transparanter. We belanden in een wereld waarin alles wordt gemeten. De privacywetgeving kan echter een rem zijn. Daarnaast is onzeker of het publiek dit wil. Maar de eerste tekenen duiden op acceptatie.

actueel
08-11-2018 15:11

Best bekeken

Kiezen tussen Lean en Agile niet nodig

Er zijn significante verschillen tussen Lean en Agile. Voor organisaties die hun slagkracht en wendbaarheid willen vergroten, klantgerichter willen werken en meer efficiëntie nastreven is de keuze daarom lastig. Wanneer kies je voor Lean en wanneer is Agile een betere methodiek? Volgens Martijn ...

Klanten De Lage Landen tevreden

De Lage Landen Translease heeft dit jaar de meest tevreden klanten. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Fleetmanagement van het onderzoeksbureau Heliview. Bij dit onderzoek is aan circa 6000 wagenparkbeheerders hun mening gevraagd over dertig aspecten met betrekking tot dienstverlening, ...