Servicekosten kantoren opnieuw gedaald

De servicekosten van kantoorge-bouwen daalden over 2017 van 25,51 euro per vierkante meter naar 22,13 euro per vierkante meter. Een daling van de servicekosten van iets meer dan 13%. De daling van de servicekosten zet dus ook in 2017 verder door. Dit blijkt uit de VGM NL Benchmark Servicekosten kantoren van 2018.

In totaal zijn er 711 objecten in de benchmark opgenomen met een totale oppervlakte van 6,7 miljoen vierkante meter. Voor het derde jaar op rij laat de benchmark een lichte daling zien.

Deze daling is, naast de dalende energielasten, vooral te danken aan het afnemen van de kosten voor een receptie en/of huismeester. Deze kosten zijn het afgelopen jaar tenminste met 20% gedaald ten opzichte van een jaar eerder. De kosten voor communicatie en water zijn het afgelopen jaar juist behoorlijk gestegen.

actueel
13-03-2019 12:03

Best bekeken

Corino technisch consultant bij Newtel Essence

Arnold Corino (28) is in dienst getreden bij Newtel Essence in Vianen als technisch consultant. In deze functie assisteert hij de account manager en adviseert hij ook de klant bij technische vraagstukken over de aangeboden spraak- en data-oplossing. De uitdaging De functie van technisch ...

Huisvesting grote invloed op gebruikers

‘De eenzijdige aandacht op ‘werkplekken’ verschuift naar ‘plekken die werken’. De cruciale vraag daarbij is dan wel wat maakt dat de plekken werken voor de organisatie en haar mensen? Als je maatwerk wilt leveren, moet je namelijk eerst de maat nemen.’ Real ...