Stinkende werkplekken door ongewenst gedrag

Een openbare of gedeelde ruimte is moeilijk om geurvrij te houden. Niet alleen heeft iedereen natuurlijk zijn eigen typische geur bij zich, maar soms wordt die nog eens aangedikt met niet al te subtiele parfums. Vaak eten collega’s ook in de werkruimte om tijd te sparen, door te kunnen werken of gewoon als tussendoorsnack. 

Het is niet verwonderlijk dat eten met een sterke geur verorberen op de werkvloer op nummer 1 staat als het op ongewenst gedrag aankomt onder collega’s. Op de tweede plaats staat te veel parfum opdoen of een te sterke (lijf)geur hebben. En op nummer 3 een doordringende geur op je bureau plaatsen (zoals bijvoorbeeld wierook, geurkaarsen of bloemen).

Als werknemers wordt gevraagd naar wat ze aan die hinderlijke geur doen, dan blijkt dat ze eerder niets ondernemen. Maar liefst 46 procent geeft toe dat ze het gewoon proberen te negeren en het in stilte ondergaan. Niet meer dan zeventien procent confronteert de collega met het probleem en slechts vijftien procent vraagt de manager, HR of de personeelsdienst er iets aan te doen.

Natuurlijk is het belangrijk om eerst na te gaan waar het aan ligt. Een lichaamsgeur kan een medische reden hebben, een alcoholgeur kan eenmalig zijn, parfum een ongeluk, eten op de werkvloer een kwestie van tijdsgebrek. Praat met de werknemer en zeg dat je de geur hebt opgemerkt, zonder te melden dat ook andere collega’s er last van hebben. Dat kan als aanvallend geïnterpreteerd worden, de werknemer intimideren of zich beschaamd laten voelen. Geef hem of haar de tijd om het probleem op te lossen of samen naar een oplossing te zoeken.

Wat kun je er zelf aan doen?

-      Ramen openen: De ruimte verluchten kan wonderen doen. Zo circuleert er een beetje zuurstof en blijft de geur niet hangen.

-      Opruimen: afwas wegwerken, vuilnisbak legen, bureauoppervlak reinigen en nakijken of er nergens voedselafval ligt.

-      Bakpoeder: bakpoeder heeft magische ontgeurende krachten. Ideaal voor een bureaustoel met een luchtje te verfrissen. Maar idealiter heb je dan wel een stofzuiger bij de hand.

-      Verstop een kom met azijn: azijn slorpt de geur van sigaretten of van vettig eten op. Een klein kommetje volstaat. Je kan natuurlijk ook anti-geurkaars gebruiken of een neutrale luchtverfrisser.

-      Schakel je lampen in: eigenlijk moet je je lampen eerst uitschakelen. Dan kan je op de koele lamp wat citroensap, vanillegeur of parfum aanbrengen. Breng het desnoods aan met een watje om beter te doseren. Het zal een frisse geur verspreiden. Kies dus voor subtiele toetsen.

actueel
25-04-2018 10:04

Best bekeken

Koffiecorner cruciale kantoorfaciliteit

Bij het ontwerp van een nieuw interieur speelt de koffiecorner een steeds belangrijkere rol. Dit constateert onder meer interieurspecialist Jaap den Braber. ‘In vergelijking met een aantal jaar geleden, zijn bedrijven bewuster bezig met de inrichting hiervan. Men wil klanten en medewerkers ...

Energiescan levert goedkopere maaltijden

 De kans is groot dat een deel van de patiënten in het UMC St. Radboud over enige tijd niet meer ’s middags maar ’s avonds de warme maaltijd krijgt voorgeschoteld. Uit onderzoek in het kader van de tweede Meerjarenafspraak (MJA2) is gebleken dat het ziekenhuis daarmee ...