Thuis, de plek waar je jezelf kunt zijn

Thuis is de basis waar je je oplaadt om weer fris aan het werk te gaan. In vergelijking met veel werkplekken, is dit een wonderlijke wereld. Je rust, eet, speelt, bent druk bezig, lacht, zit, werkt, leest en lummelt thuis. Er zijn dieren, kinderen, planten. Je hebt lief en maakt ruzie. Thuis is de plek waar je meer dan ook jezelf kunt zijn.

Hoe anders is dat voor veel mensen op het werk. Veel mensen laten een deel van zichzelf thuis als ze weer naar het werk gaan. Soms bijna letterlijk. Er is een inmiddels beroemd filmpje waarbij de BBC een professor in zijn kantoor aan huis live interviewt via Skype. Plots komen zijn kleine kinderen binnen. Paniek! Iets privés in een werkcontext! Een vrouw komt binnenstormen om de situatie te redden. De professor voelt zich gestoord, gegeneerd en excuseert zich. Dat bleek niet nodig.

Kijkers reageren juist positief en zonder leedvermaak. Ze zijn geraakt door de menselijkheid en herkennen de situatie. In een volgende uitzending wordt het hele gezin zelfs nog voor de camera gehaald om erover te vertellen. Inmiddels hebben meer dan 23 miljoen mensen het filmpje bekeken. De scheiding tussen werk en privé is dan ook relatief nieuw. Tot anderhalve eeuw geleden vond werk vooral in en om het huis plaats. Denk aan het ploegen van akkers, het spinnen van wol of ander handwerk. Werk en persoon vielen meestal samen.

Dit veranderde toen de wetenschap zich met productie begon te bemoeien. Ingenieurs ontwierpen fabrieken om mensen een plek te geven in de productielijn. Vaardigheden werden in machines vertaald. Efficiency werd de heilige graal. Mensen werkten vaak in een sterk hiërarchische omgeving. Tegenwoordig is de (werk)wereld juist onvoorspelbaar. Er is vraag naar bevlogen medewerkers, die tijdens hun loopbaan verschillende vaardigheden ontwikkelen. Maar nog steeds zetten mensen hun professionele masker op, handig om een werkdag aan te kunnen.

We vinden het normaal dat een werkomgeving vooral ingericht is op efficiëntie en productie. Het lijkt al snel ongepast om meer informele huiselijke taferelen te introduceren. Maar hoe zou het zijn als we onze collega’s vaker bekeken door een andere bril. Als moeder, partner, zoon, voetballer, muzikant. Maakt dat niet milder? De sfeer beter? Een aantal voorbeelden van huiselijke praktijken, die in sommige organisaties al voorkomen:

-      Veel mensen hebben huisdieren. Ze geven energie en zijn een bron van vermaak. Neem ze eens mee.

-      Vergelijk de sfeer van je huis eens met de steriele omgeving van je kantoor. Uit onderzoek blijkt dat planten helpen om je te ontspannen en fit te zijn.

-      Er is steeds beter eten in bedrijfskantines. Maar het kan nog mooier: in sommige bedrijven koken collega’s voor elkaar. Gezellig en gezond.

-      Er zijn voorbeelden van organisaties waar mensen locaties verschillend en naar eigen wens inrichten. Thuis geef je ook zelf vorm.

-      Kantooromgevingen en Arbovoorschriften staan in het teken van zitten. Thuis ben je meer in beweging. Sta-bureaus, korte staande vergaderingen en bureaufietsen zijn geen luxe.

-      Thuis ontspan je makkelijker. Even op de bank, een dutje. Even een frisse neus halen. Of sporten. Waarom op je werk niet meer wandelen, even slapen, of mediteren?

-      Voorbeelden te over van een kil werkklimaat. Meer aandacht voor elkaar kan ook in een werkoverleg of dag-start. Voordat het werk roept even checken: hoe hangt de vlag erbij?

-      Geen boterhammen boven het toetsenbord! Thuis is er ook een goed gesprek aan tafel. Deel de dag.

actueel
01-03-2018 13:03

Best bekeken

Hoe luncht Nederlandse werknemer

Nederlanders zijn onder te verdelen in bewuste eters, mobiele consumenten, lekkerbekken, traditionele lunchers en grote genieters. Dit blijkt uit de antwoorden van de veertigduizend personen, die online meededen aan een enquête van Cateraar Albron. Via de website ...

Het nieuwe maatwerken

Een beetje een rare. Soms een lastpost, maar ook gids en vakman. Dat typeert huisvestingsadviseur en interieurarchitect Erick Wuestman. Hij voelt dat bedrijven hem in eerste instantie soms lastig vinden als ze hem hebben ingehuurd voor advies over hun huisvestingsvraagstuk. Probleem is dat de meeste ...